Relació entre la ingesta de greix dietètic i malalties neurodegeneratives: anàlisis de marcadors de dany a nivell d’hipocamp a rates alimentades amb dietes riques en greix

Show simple item record

dc.contributor Oliver Vara, Paula
dc.contributor.author Abraham Pol, Savina
dc.date.accessioned 2015-09-09T09:43:28Z
dc.date.available 2015-09-09T09:43:28Z
dc.date.issued 2015-09-09
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11201/1254
dc.description.abstract Actualment, les alteracions cognitives lleus (MCI, “Mild Cognitive Impairment”), tenen una prevalença considerable a la nostra societat, que a més augmenta als grups d’avançada edat. Aquestes alteracions es caracteritzen per ser més lleus que les demències, ja que no incapaciten a qui les pateixen, però a la llarga poden agreujar-se (suposen un risc de patir demències greus com l’Alzheimer). L’etiologia d’aquests trastorns és molt variada. Una de les causes poden ser les dietes desequilibrades, com per exemple riques en greixos, o l’obesitat. Estudis amb animals han demostrat que la ingesta de dietes hiperlipídiques empitjora els resultats als tests de comportament. En quan als estudis a nivell molecular el camp no està gaire avançat, però se centra principalment en els efectes perjudicials d’aquestes dietes sobre l’hipocamp, ja que és una estructura cerebral essencial per a l’aprenentatge i cognició als mamífers. En aquest treball s’ha revisat l’estat actual del tema i s’han seleccionat una sèrie de gens claus per analitzar-ne l’expressió a nivell d’ARNm a l’hipocamp (a través de Q-PCR a temps real) de rates alimentades durant 4 mesos (des del segon mes de vida) amb una dieta hiperlipídica (HF) 45% en quantitats isocalòriques a una dieta control. Dels 7 gens seleccionats (Arc, Nmdar1, Nrf2, SorL1, Tmcc2, Sirt1, Zpr1), es va alterar la expressió de 4 (SorL1 i Zpr1 p<0,05; Nrf2 p=0,08; Tmcc2 p=0,14; t-Student control vs HF) com a resultat de la ingesta de dieta HF. És important destacar que aquestes resultats es van obtenir sense que les rates desenvolupessin obesitat a causa de la dieta ni presentessin alteracions metabòliques molt aparents. Per tant, els resultats mostren que la ingesta de dietes riques en greixos, tot i no estar associades a l’increment de pes, constitueix un factor que pot contribuir a un risc incrementat de patir alteracions cognitives. ca
dc.language.iso cat ca
dc.subject.classification Matèries generals UIB::Biologia ca
dc.title Relació entre la ingesta de greix dietètic i malalties neurodegeneratives: anàlisis de marcadors de dany a nivell d’hipocamp a rates alimentades amb dietes riques en greix ca
dc.type info:eu-repo/semantics/bachelorThesis ca
dc.subject.keywords Dietes hiperlipídiques ca
dc.subject.keywords Dietas hiperlipídicas ca
dc.subject.keywords Hyperlipidic diets ca
dc.subject.keywords Alteracions cognitives ca
dc.subject.keywords Alteraciones cognitivas ca
dc.subject.keywords Cognitive disorders ca
dc.subject.keywords Hipocamp ca
dc.subject.keywords Hipocampo ca
dc.subject.keywords Hippocampus ca
dc.subject.keywords Expressió gènica ca
dc.subject.keywords Expresión génica ca
dc.subject.keywords Gene expression ca
dc.subject.keywords MONW (metabolic-obese, normal-weight) ca


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics