Anàlisi de la presència de Listeria monocytogenes en els aliments

Show simple item record

dc.contributor Bennàsar Figueras, Antonio
dc.contributor.author Belda Ruiz, Marta
dc.date 2017
dc.date.accessioned 2018-06-05T07:28:36Z
dc.date.issued 2018-06-05
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11201/146643
dc.description.abstract [cat] Listeria monocytogenes (L. monocytogenes) és un bacil Gram positiu, catalasa positiu i anaerobi facultatiu àmpliament distribuït en el medi ambient (sòl, aigua, plantes, animals, etc.). L’anàlisi d’aquest microorganisme patogen en els aliments és important, donat que es tracta del principal agent causal de listeriosi en humans. La malaltia es produeix després d’ingerir aliments contaminats amb el microorganisme. Els individus que presenten un major risc de patir la malaltia són: persones d’edat avançada, nounats, immunodeprimits i embarassades. A nivell clínic els símptomes més freqüents són: febre, dolors musculars o símptomes gastrointestinals (vòmits i nàusees), podent arribar a produir-se alteracions en el sistema nerviós central si la infecció és greu. Les embarassades que pateixen la malaltia presenten el risc d’infectar el fetus, tenir un avort espontani i part prematur. Cal destacar que les característiques intrínseques del bacteri (capacitat de créixer a temperatures de refrigeració i de sobreviure a temperatures de congelació, formació de biofilms...) són les responsables de conferir-li a la listeriosi una gran rellevància dintre de totes les malalties transmesses pels aliments. Els brots de listeriosi han estat associats amb aliments llestos per al consum, entre els quals destaquen: menjars preparats, productes càrnics crus o mal cuinats, formatges blans, etc. El fet que la listeriosi siga una malaltia poc comuna però greu i amb elevades taxes de mortalitat fa primordial l’existència d’una ràpida detecció de L. monocytogenes en la indústria alimentària. Amb aquesta finalitat, empreses i laboratoris han desenvolupat els materials i mètodes adients per tal de dur a terme la identificació del bacteri en el menor temps possible. En concret, a Biolinea per dur a terme la detecció del microorganisme s’ha emprat un protocol intern basat en la ISO 16140 que culmina amb la prova O.B.I.S MONO i permet diferenciar L. monocytogenes de les altres espècies del gènere Listeria. ca
dc.format application/pdf
dc.language.iso cat ca
dc.publisher Universitat de les Illes Balears
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights all rights reserved
dc.subject 57 - Biologia ca
dc.subject 579 - Microbiologia ca
dc.subject.other Listeria monocytogenes ca
dc.subject.other Aliments ca
dc.subject.other Listeriosi ca
dc.subject.other Identificació ca
dc.subject.other Refrigeració ca
dc.subject.other Risc ca
dc.subject.other Patogen ca
dc.title Anàlisi de la presència de Listeria monocytogenes en els aliments ca
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis ca
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated 2018-05-30T12:10:57Z
dc.date.embargoEndDate info:eu-repo/date/embargoEnd/2050-01-01
dc.embargo 2050-01-01
dc.rights.accessRights info:eu-repo/semantics/embargoedAccess


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics