[cat] La incorporació d’una nova teràpia nutricional amb immunonutrients aplicada als
pacients oncològics quirúrgics, pretén la millora del seu estat nutricional i immunològic,
sobretot centrant-se en els resultats després de la intervenció quirúrgica. A part, també
cerca explicar la relació entre el sistema immunitari i la nutrició i així, establir quin és el
període òptim d’administració de la immunonutrició. Per la qual cosa, s’ha realitzat una
recerca bibliogràfica a través dels metacercadors BVS (Biblioteca Virtual de la Salut) i
EBSCOhost. Com a bases de dades específiques s’han utilitzat Pudmed i Cuiden.
Finalment Cochrane, ha sigut emprada com base de dades de revisió. Totes elles han
sigut seleccionades a partir de l’àrea de coneixement de Ciències de la Salut.
Com a resultats de la recerca bibliogràfica s’obtenen 24 estudis (assajos clínics
aleatoritzats i revisions sistemàtiques d’assajos clínics aleatoritzats i meta-anàlisi), els
quals comparen la utilització de la fórmula de immunonutrició IMPACT vs la dieta
habitual estàndard en pacients oncològics quirúrgics, sobretot amb neoplàsies
gastrointestinals, localitzades al cap i al coll, i ginecològiques. Tot i això, encara que
l’administració de immunonutrició ha demostrat millores en els resultats post-operatoris
sobretot en pacients amb càncer gastrointestinal, és una matèria emergent que precisa de
més estudis de qualitat metodològica elevada