[cat] A dia d’avui el vi està de moda. Històricament, el cultiu vitícola ha estat arrelat a
moltes cultures, especialment al Mediterrani, en què és considerat un dels components de
la dieta mediterrània que no pot faltar a cap taula ja des d’època romana. Al llarg de la
història, el vi ha esdevingut un símbol sagrat. Avui ho segueix essent, però en altres
sentits. Prova d’això, la demanda mundial de vi dels darrers tres anys està a l’alça.
Concretament, i així com informa la web del CAIB, a Balears, els vins de qualitat han
aconseguit un rècord de vendes, en 50.136 hl l’any 2017, màxim històric, i un 3,3% més
que l’any anterior.
Paradoxalment, l’activitat agrícola a les Illes Balears està en descens. Cada any hi ha més
camps que es deixen d’explotar per falta de rendibilitat, fet que causa un abandonament
de parcel·les on hi havia activitat agrícola i que empitjora la salut de les finques de les
Balears per una manca de gestió.
Davant aquest panorama, la finalitat d’aquest Treball de Fi de Grau és dur a terme una
modernització i renovació d’una finca tradicional mallorquina situada a la Serra de
Tramuntana, per tal d'obtenir una rendibilitat d’aquesta a partir de la seva transformació
a un concepte d’explotació agroalimentària que fusiona el turisme amb el cultiu de la
vinya.