[eng] The lack of water available in soils is one of the major limitant factors to vineyard yields in warm
climates. The improvement of water status has an influence over the plant's vigour and yield, but
also over quality parameters of the grapes produced. Agronomic tasks such as watering and soil
management have an impact on water availability in soils.. The experiment was conducted in the
experimental vineyard of the University of the Balearic Islands in 2014, planted with vine stocks
from Tempranillo and Grenache varieties. The plants were subjected to two treatments, one based
on irrigation and the other on the establishment of a permanent vegetal cover of the soil and a
control treatment based in non-irrigated bare grounded plants. Micro-vinifications were
performed from harvested grapes, evaluating fermentation rates for each treatment and
proceeding to analysis of content of general and phenolic quality compounds from the resulting
wines. A major difference was observed in harvest ratios, offering watered plants yields and berry
sizes markedly larger than control and cover. Results from grape analysis show difference
between the studied varieties, observing a greater influence of treatments in Tempranillo, where
water limitation caused by the vegetal cover resulted in musts less acidic and with higher content
of sugars, as well as a higher phenolic concentration and colour intensity. Resulting wines
revealed differences between the two varieties in the case of irrigation treatment, presenting
however cover treatment wines with substancially higher content of phenolic compounds, colour
intensity and higher predominance of red pigments over yellow ones in both varieties.
[cat] La manca de disponibilitat hídrica del sòl és un dels principals factors limitants per a la
productivitat de la vinya en climes càlids. Una millora de l'estat hídric de la planta té una
influència sobre el vigor i productivitat dels ceps, però també sobre la qualitat del raïm.
Pràctiques agronòmiques com el reg i el maneig del sòl tenen un impacte sobre l'aigua disponible
del sòl. L'experiment es realitzà el 2014 a la vinya experimental de la Universitat de les Illes
Balears, plantada amb les varietats Ull de llebre i Garnatxa negra. Les plantes foren sotmeses a
dos tractaments basats en l'aplicació de reg i la implantació d'una coberta vegetal permanent i un
control basat en sòl nu sense reg. Es mesuraren aspectes de creixement i rendiment així com el
contengut de composts de qualitat dels raïms en les darreres fases de la maduració i en verema.
Es realitzaren micro-vinificacions dels raïms veremats, avaluant els ritmes de fermentació per a
cada tractament i es procedí a analitzar el contengut de composts de qualitat generals i fenòlics
dels vins resultants. S'observà una diferència important en el rendiment dels ceps, presentant les
plantes regades productivitats sensiblement majors i baies de major mida que control i coberta.
L'anàlisi de qualitat dels raïms mostrà diferències entre varietats, observant-se una major
incidència dels tractaments en el cas d'Ull de llebre, on la limitació hídrica de la coberta tengué
com a resultat mosts amb major concentració de sucres, menys àcids i amb major càrrega fenòlica
i intensitat colorant. Els vins resultants mostraren diferències entre les varietats estudiades en el
cas de reg, presentant no obstant el tractament coberta vins amb major contengut fenòlic,
intensitat colorant i major predominància de pigments roigs sobre grocs en ambdues varietats.