[eng] Introduction: Ultra-processed foods are characterised by high energy intake,
high fat, sugar, sodium and low nutritional intake, with the passage of time and
due to changes in eating habits and lifestyles, they have managed to establish
themselves in the diet of children. In many establishments, public places and
homes these foods are available and within the reach of students, representing
a risk for the development of overweight and obesity in children. Overweight,
high BMI and obesity in children lead to short and long term health
complications and represent risk factors for the quality of life of individuals.
Objective: To analyse the impact of ultra-processed food intake on BMI in 10-
12 year olds using a frequency questionnaire. Design: Descriptive, crosssectional, observational study. Methodology: A questionnaire of frequency of
consumption of ultra-processed food will be applied to estimate the level of
consumption of this type of food. Weight,height,height will be measured,
nutritional status will be classified according to WHO 2007 reference and
grouped into high BMI and normal BMI. Participants: 500 people aged 10-12
years. 500 have been selected because, according to the Statistical Portal of the
Region of Murcia, in 2020 there were 27500 children between those ages in
which they have a certain capacity of comprehension and writing to answer the
questionnaire, moreover in these ages when children begin to have some
independence when it comes to choosing meals.
[spa] Introducción: Los alimentos ultraprocesados se caracterizan por tener un elevado aporte energético, alto contenido de grasa, azúcar, sodio y bajo aporte nutricional, con el paso del tiempo y debido a cambios en los hábitos alimentarios y los estilos de vida, han logrado establecerse en la dieta de los niños. En muchos establecimientos, lugares públicos y hogares estos alimentos se encuentran disponibles y al alcance de los estudiantes, representando su consumo elevado un riesgo para el desarrollo del sobrepeso y obesidad en los niños. El sobrepeso, un IMC demasiado alto y la obesidad infantil generan complicaciones para la salud tanto a corto como a largo plazo, representan factores de riesgo para la calidad de vida de las personas. Objetivo: Analizar las repercusiones a través de un cuestionario de frecuencia de la ingesta de alimentos ultraprocesados en el IMC de personas entre 10 y 12 años Diseño: Estudio descriptivo, transversal y observacional. Metodología: Se aplicará un cuestionario de frecuencia de consumo de alimentos ultra procesados para estimar el nivel de consumo de este tipo de alimentos. Se medirán el peso,la talla, la altura, se clasificará el estado nutricional según la referencia de la OMS 2007 y se agrupará en IMC elevado e IMC normal. Participantes: 500 personas de 10 a 12 años. Se han seleccionado 500 ya que, según el Portal Estadístico de la Región de Murcia, en 2020 habían 27500 niños/as entre esas edades en las que tienen cierta capacidad de comprensión y redacción para responder al cuestionario, además en estas edades cuando se los niños/as empiezan a tener cierta independencia a la hora de elegir las comidas.