[cat] La desnutrició està present en el 50% dels pacients amb càncer de cap i coll (CCC) i té una
etiologia multifactorial, que inclou dificultats mecàniques per la ingesta oral, la resposta
inflamatòria induïda pel tumor, mal hàbits dietètics i els efectes secundaris de la cirurgia,
radioteràpia i quimioteràpia.
Les deficiències nutricionals (desnutrició, caquèxia, sarcopènia i canvis desfavorables en la
composició corporal) que es desenvolupen com a efecte secundari de la radioteràpia (RT)
representen en l'actualitat un problema clínic significatiu, però encara mal estudiat, en pacients
amb càncer. La incidència de desnutrició observada en pacients amb càncer de cap i coll
(HNC) en els serveis de radiologia oncològica pot arribar al 80%. La presència de desnutrició,
sarcopènia i caquèxia s'associa a un pronòstic desfavorable de la malaltia, major mortalitat i
deteriorament de la qualitat de vida. Per tant, cal identificar els pacients amb alt risc de tots dos
síndromes metabòlics. No obstant això, el nombre d'estudis que investiguen marcadors
predictius potencials per als propòsits esmentats encara és significativament limitat.
Sovint es requereix una intervenció nutricional agressiva en la població de pacients amb càncer
de Cap i Coll. La rehabilitació de la nutrició durant el tractament quirúrgic i no operatori millora
el compliment del tractament, la qualitat de vida i els resultats clínics. El moment i la possibilitat
d'establir un accés enteral alternatiu són punts de controvèrsia, encara que l'evidència recent
suggereix que la col·locació profilàctica d'una sonda d'alimentació enteral no s'ha d'aplicar
universalment. S'ha demostrat que l'optimització nutricional perioperatoria i la provisió de
immunonutrició suplementada amb arginina, beneficia els pacients amb càncer de Cap i coll en
risc.(1)
Els pacients diagnosticats amb càncer de cap i coll sovint es presenten en un estat de
desnutrició per diverses raons; Per tant, l'optimització nutricional és fonamental per a l'èxit del
tractament d'aquests pacients complexos.
La desnutrició s'associa a un major nombre de complicacions postoperatòries i a una reducció
de la supervivència.(2)
Els pacients sotmesos a Cirurgia de Cap i Coll són pacients amb problemes nutricionals
especials per la localització del tumor i les seqüeles post cirurgia.
La immunonutrició sembla que podria beneficiar els pacients que es sotmeten a Cirurgia de
Cap i Coll.
[eng] Malnutrition is present in 50% of patients with head and neck cancer (CCC) and has a
multifactorial etiology, which includes mechanical difficulties with oral intake, tumor-induced
inflammatory response, poor dietary habits, and side effects. surgery, radiotherapy and
chemotherapy.
Nutritional deficiencies (malnutrition, cachexia, sarcopenia, and unfavorable changes in body
composition) that develop as a side effect of radiation therapy (RT) currently represent a clinically
significant, but still poorly studied, problem in cancer patients. The incidence of malnutrition
observed in patients with head and neck cancer (HNC) in oncology radiology services can reach
80%. The presence of malnutrition, sarcopenia and cachexia is associated with an unfavorable
prognosis of the disease, higher mortality and deterioration in quality of life. Therefore, patients
at high risk for both metabolic syndromes need to be identified. However, the number of studies
investigating potential predictive markers for the aforementioned purposes is still significantly
limited.
Aggressive nutritional intervention is often required in the population of Cap i Coll cancer patients.
Rehabilitation of nutrition during surgical and nonoperative treatment improves treatment
compliance, quality of life, and clinical outcomes. The timing and possibility of establishing
alternative enteral access are controversial points, although recent evidence suggests that
prophylactic placement of an enteral feeding tube should not be universally applied. Perioperative
nutritional optimization and the provision of arginine-supplemented immunonutrition have been
shown to benefit patients with at-risk head and neck cancer. (1)
Patients diagnosed with head and neck cancer often present with a state of malnutrition for
several reasons; Therefore, nutritional optimization is critical to the successful treatment of these
complex patients.
Malnutrition is associated with an increased number of postoperative complications and a
reduction in survival. (2)
Patients undergoing Head and Neck Surgery are patients with special nutritional problems due to
tumor location and post-surgery sequelae.
Immunonutrition seems to be able to benefit patients undergoing Head and Neck Surgery.