[eng] Several studies have demonstrated the role of iron in neurodegenerative processes
since iron can contribute to the formation of advanced glycation end products (AGEs) and
consequently to an increase in oxidative stress. For this reason, the development and study of
iron chelating molecules is of great importance. One of the substances whose chelating
capacity has been demonstrated is phytate (inositol hexaphosphate), a natural molecule
present in many seeds, nuts, and cereals. In this work, a prospective study is conducted on an
animal model of the effect of daily phytate intake on urinary excretion of different elements by
ICP - AES, as well as the amounts of urinary phytate excreted, using a colorimetric method.
The results obtained show no significant differences between the different diet groups,
although differences can be observed within the same group for different ages.
[cat] Nombrosos estudis han demostrat la relació del ferro amb els processos
neurodegeneratius degut a que pot contribuir a la formació de productes finals de la glicació
avançada (AGEs) i, amb això, a un augment de l’estrès oxidatiu. A causa d'això, el
desenvolupament i estudi de substàncies quelants del ferro resulta de gran importància. Una
de les substàncies la capacitat quelant de la qual ha estat demostrada és el fitat (inositol
hexafosfat), una molècula natural present en un gran nombre de llavors, fruits secs i cereals.
En aquest treball es duu a terme un estudi prospectiu sobre un model animal de l'efecte de la
ingesta diària de fitat sobre l’excreció urinària de diversos elements mitjançant ICP-AES, així
com també les quantitats de fitat urinari excretades, emprant un mètode colorimètric. Els
resultats obtinguts no mostren diferències significatives entre els diversos grups de dieta,
encara que sí que s’observen diferencies dins un mateix grup per diferents edats.
[spa] Numerosos estudios han demostrado la relación del hierro con los procesos
neurodegenerativos debido a que este puede contribuir a la formación de productos finales de
la glicación avanzada (AGEs) y con ello a un aumento del estrés oxidativo. Debido a esto, el
desarrollo y estudio de moléculas quelantes del hierro resulta de gran importancia. Una de las
sustancias cuya capacidad quelante ha sido demostrada es el fitato (inositol hexafosfato), una
molécula natural presente en un gran número de semillas, frutos secos y cereales. En este
trabajo se lleva a cabo un estudio prospectivo sobre un modelo animal del efecto de la ingesta
diaria de fitato sobre la excreción urinaria de distintos elementos mediante ICP-AES, así como
también las cantidades de fitato urinario excretadas, empleando un método colorimétrico. Los
resultados obtenidos no muestran diferencias significativas entre los diferentes grupos de
dieta, aunque sí se pueden observar diferencias dentro de un mismo grupo para diferentes
edades.