[cat] Durant anys l’obesitat i el sobrepès han anat de la mà de la societat. Si més no, s’ha convertit en un dels principals problemes mundials amb creixements exponencials. Per això mateix contínuament s’estan cercant estratègies per controlar el creixement d’aquesta, i el dejuni intermitent sembla tenir certa eficàcia.
Com a objectiu del treball es vol valorar els efectes del dejuni intermitent en quant a la seva relació amb el pes i la tensió arterial de les persones obeses o amb sobrepès.
S’han emprat diferents bases de dades, tals com Pubmed, EBSCOhost, BVS, Cochrane, seleccionant per l’estudi un total de 28 articles i /o revisions.
Es valora l’eficàcia del dejuni intermitent en els grups experimentals i la gran majoria d’estudis remarca certa relació amb el pes corporal, però no tanta amb la tensió arterial. Així i tot, no s’han vist diferències significatives comparat amb altres dietes o tipus d’intervenció.
El dejuni intermitent és una eina més a tenir present per la reducció de pes en persones obeses així com per controlar la tensió arterial, però no ha demostrat ser més fiable que altres mètodes. Per això mateix, el dejuni s’ha de tenir en ment com a possibilitat i/o intervenció, però encara falten molts d’estudis per recomanar-ho i extreure la seva fiabilitat i/o eficàcia, ja que la majoria d’estudis són molt heterogènies en quant a característiques dels participants, temporalització i tipus de dejuni.
[spa] Durante años la obesidad y el sobrepeso han ido de la mano de la sociedad. Se ha convertido en uno de los principales problemas mundiales con crecimientos exponenciales. Por eso mismo continuamente se están buscando estrategias para controlar el crecimiento de ésta, y el ayuno intermitente parece tener cierta eficacia.
Como objetivo del trabajo se quiere valorar los efectos del ayuno intermitente en cuanto a su relación con el peso y la tensión arterial de las personas obesas o con sobrepeso.
Se han utilizado diferentes bases de datos, tales como Pubmed, EBSCOhost, BVS, Cochrane, seleccionando para el estudio un total de 28 artículos y/o revisiones.
Se valora la eficacia del ayuno intermitente en los grupos experimentales y la gran mayoría remarcan relación con el peso corporal pero no tanta con la tensión arterial. Aun así, no se han visto diferencias significativas comparado con otras dietas o tipos de intervención.
El ayuno intermitente es una herramienta más a tener presente para la reducción de peso en personas obesas, así como para controlar la tensión arterial, pero no ha demostrado ser más fiable que otros métodos. Por eso mismo, el ayuno debe tenerse en mente como posibilidad y/o intervención, pero todavía faltan muchos estudios para recomendarlo y extraer su fiabilidad, ya que la mayoría de estudios son muy heterogéneos en cuanto a características de los participantes, temporalización y tipos de ayuno.