[cat] La demanda creixent de pràctiques sostenibles i socialment responsables en l'àmbit empresarial global és àmpliament reconeguda. L'emprenedoria social es destaca com una eina clau per abordar desafiaments crítics tant socials com ambientals, i al sector turístic, l'emprenedoria social en turisme (EST) juga un paper crucial en la creació de capital social i cultural, així com en l'apoderament local i la preservació cultural.
Per tant, cobra rellevància analitzar l'aplicació i el funcionament d'EST mitjançant l'anàlisi de la gestió empresarial dels actors d'EST, així com aprofundir en el poder social, en un sector d'immensa importància. En concret, la tesi està dissenyada per assolir quatre subobjectius. En primer lloc, determinar i aplicar mètodes didentificació dels actors dEST, en segon lloc, identificar els principals subtemes entre les investigacions sobre lEST; en tercer lloc, identificar els actors d'EST europeus i les seves missions i activitats socials i, en quart lloc, analitzar l'estratègia i la gestió empresarial (des de les diferents àrees) dels actors europeus d'EST.
Es va utilitzar una estratègia de mètodes mixtos per assolir aquests objectius. Es va fer una revisió bibliogràfica i es va crear una base de dades exhaustiva per identificar actors d'EST i es van aplicar mètodes bibliomètrics per identificar temes clau en la investigació sobre EST. Els actors d'EST es van examinar des de diferents perspectives, incloent estudis de cas, anàlisi de contingut de llocs web, enquestes quantitatives i entrevistes semiestructurades.
Els resultats van revelar que els actors d'EST a Europa es concentren a l'hoteleria i la intermediació, amb múltiples missions socials. Les missions socials estan destacades, cosa que indica que hi ha el desig de ser reconegudes com a catalitzadores de canvi i una certa convicció en un avantatge competitiu. Els principals beneficiaris són grups específics de persones, i especialment grups marginalitzats, com ara els aturats de llarga durada o els refugiats, als quals s'ofereixen oportunitats de desenvolupament econòmic o personal. La majoria dels actors d'EST no perceben que hi hagi una contrapartida entre la missió social i la gestió empresarial, per la qual cosa alguns elements clau del concepte d'EST no semblen afectar el comportament de l'organització. Addicionalment, els actors d'EST mostren una perspectiva de creixement optimista, i la majoria expressa la intenció d'ampliar el negoci. Això podria suggerir, que es troben en una fase en què estan considerant o preparant-se per a l'expansió a causa de la percepció de sostenibilitat de futur, o fins i tot millora. Paral·lelament, experimenten taxes de rotació de personal baixes o mitjanes en comparació del sector turístic en general, cosa que s'atribueix a l'alineació de la missió i els valors organitzatius entre el personal i les organitzacions. Pel que fa a la gestió financera, conciliar els models duals de tornada de la inversió i quantificar l'impacte social es considera el més difícil. Mentre que, de la mateixa manera, no tots els actors es poden permetre reinvertir, cosa que indica problemes de sostenibilitat financera. Finalment, els actors d'EST fan servir una varietat de certificacions i tècniques de mesurament de l'impacte social i s'enfronten a múltiples reptes, com ara la limitació de recursos i la complexitat en l'anàlisi de l'impacte, afectant-ne l'adopció. La investigació contribueix al desenvolupament del coneixement a ESTy i vol impulsar el debat sobre el desenvolupament empresarial sostenible i el canvi social a nivell internacional.
[spa] La creciente demanda de prácticas sostenibles y socialmente responsables en el ámbito empresarial global es ampliamente reconocida. El emprendimiento social se destaca como una herramienta clave para abordar desafíos críticos tanto sociales como ambientales, y en el sector turístico, el emprendimiento social en turismo (EST) juega un papel crucial en la creación de capital social y cultural, así como en el empoderamiento local y la preservación cultural.
Por tanto, cobra relevancia analizar la aplicación y el funcionamiento de EST mediante el análisis de la gestión empresarial de los actores de EST, así como profundizar en su poder social, en un sector de inmensa importancia. En concreto, la tesis está diseñada para alcanzar cuatro subobjetivos. En primer lugar, determinar y aplicar métodos de identificación de los actores de EST, en segundo lugar, identificar los principales subtemas entre las investigaciones sobre el EST; en tercer lugar, identificar los actores de EST europeos y sus misiones y actividades sociales y, en cuarto lugar, analizar la estrategia y gestión empresarial (desde sus diferentes áreas) de los actores europeos de EST.
Se utilizó una estrategia de métodos mixtos para lograr estos objetivos. Se realizó una revisión bibliográfica y se creó una base de datos exhaustiva para identificar actores de EST y se aplicaron métodos bibliométricos para identificar temas clave en la investigación sobre EST. Los actores de EST se examinaron desde diferentes perspectivas, incluyendo estudios de caso, análisis de contenido de sitios web, encuestas cuantitativas y entrevistas semi-estructuradas.
Los resultados revelaron que los actores de EST en Europa se concentran en la hotelería e intermediación, con múltiples misiones sociales. Las misiones sociales están destacadas, lo que indica que existe el deseo de ser reconocidas como catalizadoras de cambio y una cierta convicción en una ventaja competitiva. Los principales beneficiarios son grupos específicos de personas, y especialmente grupos marginalizados, como los desempleados de larga duración o los refugiados, a los que se ofrecen oportunidades de desarrollo económico o personal. La mayoría de los actores de EST no perciben que haya una contrapartida entre su misión social y su gestión empresarial, por lo que algunos elementos clave del concepto de EST no parecen afectar al comportamiento de la organización. Adicionalmente, los actores de EST muestran una perspectiva de crecimiento optimista, y la mayoría expresa su intención de ampliar su negocio. Esto podría sugerir, que se encuentran en una fase en la que están considerando o preparándose para la expansión debido a su percepción de sostenibilidad de futuro, o incluso mejora. Paralelamente, experimentan tasas de rotación de personal bajas o medias en comparación con el sector turístico en general, lo que se atribuye a la alineación de la misión y los valores organizativos entre el personal y las organizaciones. En cuanto a la gestión financiera, conciliar los modelos duales de retorno de la inversión y cuantificar el impacto social se considera lo más difícil. Mientras que, de la misma manera, no todos los actores pueden permitirse reinvertir, lo que indica problemas de sostenibilidad financiera. Por último, los actores de EST emplean una variedad de certificaciones y técnicas de medición del impacto social y se enfrentan a múltiples retos, como la limitación de recursos y la complejidad en el análisis del impacto, afectando a su adopción. La investigación contribuye al desarrollo del conocimiento en ESTy desea impulsar el debate sobre el desarrollo empresarial sostenible y el cambio social a nivel internacional.
[eng] The global business landscape is increasingly valuing sustainable and socially responsible practices, acknowledging the importance of addressing societal and environmental challenges. Social entrepreneurship (SE) has emerged as a way to tackle these issues and has also reached the tourism sector, where it is denominated Tourism Social Entrepreneurship (TSE).The approach aims to empower local communities, preserve culture, and promote socially oriented business practices.
Analysing the implementation and functioning of TSE involves understanding business strategy and organizational behaviour among TSE actors and represents the main objective of the thesis, which further outlines four sub-objectives: identifying SE actors, exploring major TSE research topics, studying European TSE actors and their activities, and analysing business strategy and organizational behaviour across different management areas. These objectives were sequenced to build a foundation through creating a TSE database, mapping actors, and categorising their activities.
To achieve these objectives, a mixed-method strategy was employed. This approach involved a literature review, database creation, bibliometric analysis, case studies, content analysis of websites, online surveys, and in-depth interviews. This comprehensive methodology allowed for a multi-faceted exploration of TSE.
Findings revealed that TSE actors could be identified through specific sources or mixed methods. TSE research is intertwined with concepts like community-based tourism, responsible tourism, and sustainable tourism, highlighting its interconnectedness with broader tourism paradigms. However, there's a notable gap in research focusing on TSE business aspects, indicating an opportunity for future investigation.
The creation of an SE and TSE database highlighted the nascent stage of the field, with limited data on TSE actors globally. Most TSE actors operate in hospitality and intermediation sectors, pursuing multiple social missions. These missions often target marginalised groups, demonstrating a commitment to social impact. Interestingly, many TSE actors do not see a trade-off between social missions and business functions, indicating a harmonious alignment in organizational behaviour. They express optimism for growth and exhibit lower staff turnover rates, attributed to shared values within the analysed organisations. Challenges include reconciling dual return-on-investment models and measuring social impact effectively due to resource limitations.The thesis contributes significantly to TSE research by providing a comprehensive view of TSE actors, their strategies, and challenges. It emphasizes the need for further research, particularly in financial management and international comparative studies. Understanding the functioning of TSE can guide future TSE projects, attract investment, and contribute to sustainable business development and social change discussions globally.