[eng] Childhood obesity is an important public health problem, constituting one of the the
main problems, also in Spain. The ALADINO study, is a cross-sectional study carried
out in schoolchildren from 6 to 9 years old, it analyzes the weight situation of Spanish
schoolchildren and the factors associated with overweight and obesity, taking into
account measurements of weight, height and abdominal circumference. All this applying
the methodology of the Child Obesity Surveillance Initiative (COSI) of the Regional
Office for Europe of the World Health Organization (WHO). Data from the 2019 wave
indicate that 23.3% of schoolchildren are overweight and 17.3% are obese. Another
study carried out by the Gasol Foundation highlights that 10% of children between 3
and 8 years of age suffer from obesity, with families with a low socioeconomic level
being affected with a greater proportion. One of the weak points of schoolchildren is the
first daily intake, they do it, but it is probably of poor quality. On the other hand, the
consumption of fruit and vegetables has decreased in relation to other countries.
Overweight and obesity according to the WHO is defined as an abnormal or excessive
accumulation of fat that can be detrimental to health.
The hypothesis of this study suggests that the nursing educational intervention in the
control group will broaden the knowledge of the participants about the different types of
healthy eating and will make it possible to detect those children especially vulnerable to
being overweight or obese.
The objective of the project is to verify if, after an educational nursing intervention
through the control of food in school children between 6 and 9 years old, those factors
involved in the increase in obesity are detected and to provide different types of
adequate food for its reduction.
[spa] La obesidad infantil es un problema de salud pública importante, constituyendo una de
los principales problemas, también en España. El estudio ALADINO, es un estudio
transversal que se realiza en escolares de 6 a 9 años, analiza la situación ponderal de
los escolares españoles y los factores asociados al sobrepeso y obesidad, teniendo en
cuenta las mediciones de peso, talla y perímetro abdominal. Todo esto aplicando la
metodología de la Child Obesity Surveillance Initative (COSÍ) de la Oficina Regional
para Europa de la Organización Mundial de la Salud (OMS). Los datos de la oleada de
2019 indican que un 23,3 % de los escolares tienen sobrepeso y un 17,3 % tienen
obesidad. Otro estudio realizado por la Gasol Foundation resalta que un 10% de los
niños entre 3 y 8 años padecen obesidad, viéndose afectado con una mayor proporción
las familias con bajo nivel socioeconómico. Uno de los puntos débiles de los escolares
es la primera ingesta diaria, la realizan, pero probablemente sea mala calidad. Por otro
lado, el consumo de fruta y verduras se ve disminuido en relación a otros países. El
sobrepeso y la obesidad según la OMS se define como una acumulación anormal o
excesiva de grasa que puede ser perjudicial para la salud.
La hipótesis de este estudio sugiere que la intervención educativa enfermera en el
grupo control ampliará los conocimientos de los participantes acerca de los distintos
tipos de alimentación saludable y permitirá detectar aquellos niños especialmente
vulnerables de tener sobrepeso u obesidad.
El objetivo del proyecto es constatar si tras una intervención enfermera educativa a
través del control de la alimentación en niños escolares entre 6 y 9 años se detectan
aquellos factores implicados en el aumento de obesidad y proporcionar distintos tipos
de alimentación adecuada para su disminución.