[cat] La garrofa és el fruit del garrofer (Ceratonia Siliqua L.), coneguda per la seva polpa delça que s’utilitza en les indústries alimentaria i farmacéutica. La seva importancia es manifesta tant en l’àmbit econòmic com en l’ecològic, emprant-se en la producción de bioetanol i com a substitut del cacau a causa del seu Baix contingut en greixos i menor aportació calórica. Ecològicament, el garrofer és crucial per a la conservación del sòl i proporciona un hábitat per a diverses espècies de fauna. En aquest treball s’han determinat algunes variables químiques (composición en sucres, minerals i fibra total) de diferents varietats de garrofa de Mallorca i de garrofes de les mateixes varietats, però conreades a Tarragona. L’objectiu de l’estudi és la comparació estadística entre les mostres per tal de determinar si aquestes presenten diferències significatives segons la seva zona de cultiu. Per a això, es seleccionaran tres grups de dades que formen part de la caracterització de les varietats de garrofes, concretamente es seleccionaran el grup dels Sucres, Minerals i Fibra Total. S’ha quantificat experimentalment el valor en contingut de fibra dietètica total de 5 varietats (Bugadera, D’en Pau, Duraió, Granja i H2-12) de garrofa procedents de dues zones de cultiu españoles, Mallorca i Tarragona, mentre que els valors dels sucres i minerals van ser obtinguts en laboratoris externs. Mitjançant l’estudi estadístic realitzat amb l’objectiu de comparar les variables de la garrofa de Mallorca i la conreada a Tarragona, es va concloure que, en no ésser posible discernir les mostres segons la seva zona de cultiu a causa de la manca de variables que poguéssin mostrar una separación real, amb les variables de que es disposava per a fer el present estudi, no es van trobar diferències significatives entre la zona de Mallorca i Tarragona
[spa] La algarroba es el fruto del algarrobo (Ceratonia Siliqua L.), conocida por su pulpa dulce que se emplea en las industrias alimentaria y farmacéutica. Su importancia se manifiesta tanto en el ámbito económico como en el ecológico, utilizándose en la producción de bioetanol y como sustituto del cacao debido a su bajo contenido en grasas y su menor aporte calórico. Ecológicamente, el algarrobo es crucial para la conservación del suelo y proporciona un hábitat para varias especies de fauna. En este trabajo se ha determinado algunas variables químicas (composición en azúcares, minerales y fibra total) de diferentes variedades de algarroba de Mallorca y de algarrobas de las mismas variedades, pero cultivadas en Tarragona. se plantea como objetivo del estudio, la comparación estadística entre las muestras con el fin de determinar si éstas presentan diferencias significativas de acuerdo a su zona de cultivo. Para ello, se van a seleccionar tres grupos de datos que forman parte de la caracterización de las variedades de algarrobas, concretamente se van a seleccionar el grupo de los Azúcares, Minerales y la Fibra Total. Para ello, se ha cuantificado experimentalmente el valor en contenido de fibra dietética total de 5 variedades (Bugadera, D’en Pau, Duraió, Granja y H2-12) de algarroba procedentes de dos zonas de cultivo españolas, Mallorca y Tarragona, mientras que los valores de azúcares y minerales fueron obtenidos en laboratorios externos. Mediante el estudio estadístico realizado con el fin de realizar una comparación de las variables de la algarroba de Mallorca y la cultivada en Tarragona, se concluyó que, al no ser posible discernir las muestras según su zona de cultvo debido a que se carecía de variables que pudieran mostrar una separación real, con las variables de las que se disponían para hacer el presente estudio, no se encontraron diferencias significativas entre la zona de Mallorca y Tarragona
[eng] The carob is the fruit of the carob tree (Ceratonia Siliqua L.), known for its sweet pulp, which is used in the food and pharmaceutical industries. Its importance is evident both economically and ecologically, being used in the production of bioethanol and as a substitute for cocoa due to its low-fat content and lower caloric intake. Ecologically, the carob tree is crucial for soil conservation and provides a habitat for various species of fauna. In this study, certain chemical variables (composition of sugars, minerals and total fiber) were determined for different varieties of carob from Mallorca and carobs of the same varieties but cultivated in Tarragona. The study aims to statistically compare the samples to determine whether they show significant differences according to their cultivation area. To this end, three data groups that are part of the characterization of the carob varieties will be selected, specifically the groups of Sugars, Minerals and Total Fiber. The total dietary fiber content of 5 varieties (Bugadera, D’en Pau, Duraió, Granja and H2-12) of carob from two Spanish cultivation areas, Mallorca and Tarragona, was experimentally quantified, while the sugar and mineral values were obtained in external laboratories. Through the statistical study carried our to compare the variables of the carob from Mallorca and those cultivated in Tarragona, it was concluded that, since it was not possible to distinguish the samples according to their cultivation area due to the lack of variables that could show a real separation, with the variables available for this study, no significant differences were found between the Mallorca and Tarragona areas