[cat] Nombrosos estudis han demostrat que un excés de ferro en el cos està relacionat amb
diverses malalties a causa de la seva disposició i formació de reaccions radicalàries, com les
reaccions de Fenton. És per això que han sorgit estudis per investigar l’efecte quelant de
composts com el fitat, un derivat del mio-inositol amb sis grups fosfat. És un compost que es
troba de manera natural als fruits secs, llavors i cereals, aliments típics de la dieta
mediterrània. Aquest treball de fi de grau té com a finalitat estudiar aquest efecte quelant del
fitat sobre alguns analits, realitzant un estudi prospectiu sobre un model animal i observar
l’efecte de quatre dietes: una dieta de referència (grup Control), una dieta rica en fitat (grup
Phy), una dieta rica en ferro (grup Fe) i una dieta rica en ferro i fitat (grup Fe+Phy). Usant
l’espectrometria d’emissió òptica amb plasma acoblat inductivament (ICP-OES), es va poder
quantificar les concentracions de diferents elements als fetges i excrements de les rates, per
tant, es va poder entendre com afectava el fitat a l’acumulació i l’eliminació del ferro i altres
analits d’interès. A més, es va determinar l’activitat enzimàtica de la catalasa (CAT) i la
superòxid dismutasa (SOD) com a marcadors d’estrès oxidatiu als fetges. Referent als
resultats obtinguts, no s’han pogut observar diferències estadístiques significatives a l’excreció
i acumulació de ferro al fetge entre els grups de “Fe” i “Fe+Phy”, però sí entre els grups “Fe”
vs “Control” i “Phy”. A més, es van trobar diferències estadístiques dels nivells hepàtics de
SOD entre el grup “Fe” vs “Fe+Phy” i “Control”. Com a conclusió d’aquest estudi, es pot dir
que la ingesta diària de fitat ha demostrat ser capaç de reduir l’estrès oxidatiu hepàtic associat
a un excés de ferro en un model animal. No obstant això, és necessari realitzar estudis amb
un nombre major de rates per aprofundir a l’efecte del fitat sobre la quelació de ferro i els seus
efectes associats
[spa] Numerosos estudios han demostrado que un exceso de hierro en el cuerpo está relacionado
con diversas enfermedades debido a su disposición y formación de reacciones radicalarias,
como las reacciones de Fenton. Es por esto por lo que han surgido estudios para investigar
el efecto quelante de compuestos como el fitato, un derivado del mio-inositol con seis grupos
fosfato. Es un compuesto que se encuentra de manera natural en los frutos secos, semillas y
cereales, alimentos típicos de la dieta mediterránea. Este trabajo de fin de grado tiene como
finalidad estudiar este efecto quelante del fitato sobre algunos analitos, realizando un estudio
prospectivo sobre un modelo animal y observar el efecto de cuatro dietas: una dieta de
referencia (grupo Control), una dieta rica en fitato (grupo Phy), una dieta rica en hierro (grupo
Fe) y una dieta rica en hierro y fitato (grupo Fe+Phy). Usando la espectrometría de emisión
óptica con plasma acoplado inductivamente (ICP-OES), se pudo cuantificar las
concentraciones de diferentes elementos en los hígados y excrementos de las ratas, por lo
tanto, se pudo entender como afectaba el fitato en la acumulación i la eliminación del hierro y
otros analitos de interés. Además, se determinó la actividad enzimática de la catalasa (CAT)
y la superóxido dismutasa (SOD) como marcadores de estrés oxidativo en los hígados.
Respecto a los resultados obtenidos, no se han podido observar diferencias estadísticas
significativas en la excreción y la acumulación de hierro en el hígado entre los grupos de “Fe”
y “Fe+Phy”, pero sí entre los grupos de “Fe” vs “Control” y “Phy”. Además, se encontraron
diferencies estadísticas en los niveles hepáticos de SOD entre el grupo “Fe” vs “Fe+Phy” y
“Control”. Como conclusión de este estudio, se puede decir que la ingesta diaria de fitato ha
demostrado ser capaz de reducir el estrés oxidativo hepático asociado a un exceso de hierro
en un modelo animal. No obstante, se necesitan estudios con un número mayor de ratas para
profundizar en el efecto del fitato sobre la quelación del hierro i sus efectos asociados
[eng] Numerous studies have shown that an excess of iron in the body is associated with various
diseases due to its involvement in radical-forming reactions, such as Fenton reactions. This
has led to studies investigating the chelating effect of compounds like phytate, a myo-inositol
derivative with six phosphate groups. Phytate is a compound naturally found in nuts, seeds,
and cereals, which are typical foods in the Mediterranean diet. This undergraduate thesis aims
to study the chelating effect of phytate on certain analytes by conducting a prospective study
on an animal model to observe the effect of four diets: a reference diet (Control group), a diet
rich in phytate (Phy group), a diet rich in iron (Fe group), and a diet rich in both iron and phytate
(Fe+Phy group). Using inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP-OES),
the concentrations of different elements in the livers and feces of the rats were quantified,
allowing an understanding of how phytate affects the accumulation and elimination of iron and
other analytes of interest. Additionally, the enzymatic activity of catalase (CAT) and superoxide
dismutase (SOD) was determined as markers of oxidative stress in the livers. Regarding the
results obtained, no statistically significant differences were observed in the excretion and
accumulation of iron in the liver between the “Fe” and “Fe+Phy” groups, but differences were
found between the “Fe” vs “Control” and “Phy” groups. Additionally, statistical differences in
hepatic SOD levels were found between the “Fe” vs “Fe+Phy” and “Control” groups. The
conclusion of this study is that the daily intake of phytate has been shown to reduce hepatic
oxidative stress associated with excess iron in an animal model. However, studies with a larger
number of rats are needed to further explore the effect of phytate on iron chelation and its
associated effects