[cat] Els semàfors nutricionals són sistemes visuals que ens permeten conèixer de
manera ràpida i senzilla el perfil nutricional de l’aliment que ens anem a menjar.
Tant és així, que la seva eficàcia ha estat avaluada positivament al llarg de
distints estudis, en els quals es demostra la seva eficiència a l’hora d’aportar
informació al consumidor. El seu funcionament es basa en un codi de colors el
qual a simple vista ens ajuda a la compressió de l’etiquetatge i conseqüentment,
a identificar les opcions més saludables que tenim a l’abast.
Entre la diversitat de semàfors nutricionals trobam el Nutri-score, un sistema
d’etiquetatge frontal basat en 5 colors, el qual ha estat considerat el més òptim
per dos motius: la validació del seu algoritme i la seva eficàcia respecte altres
eines gràfiques existents.
Avui dia, trobam nombroses patologies associades a un excés en el consum de
calories i/o de nutrients essencials com sucre, grasses saturades i sal. Aquestes,
sovint, tenen origen en els hàbits de consum alimentaris adquirits durant
l’adolescència. Aquest motiu fa pensar que una de les possibles solucions podria
ser crear consciència i fer èmfasis en la importància d’adquirir competències
alimentaries per dur un estil de vida saludable.
Per tant, el propòsit d’aquest treball és adquirir coneixements, competències i
consciència a partir de la realització d’un semàfor nutricional (concretament Nutriscore) de tots els productes que hi podem trobar en un centre: cantines, bars,
màquines expenedores...
La proposta didàctica presentada va englobada dins el tema de l’educació
nutricional i correcta alimentació, permetent així treballar d’una manera més
tangible i propera tot el que envolta aquest àmbit, i també, afavorint l’ús d’una
eina útil a l’hora de comprar aliments dins i fora del centre.