[cat] L’observació entre iguals consisteix en parelles de docents, amb graus d’experiència i estatus similars, que acorden observar-se mútuament, un o diversos aspectes pedagògics de la seva acció a l’aula, per mitjà d’instruments de recollida d’evidències de la pràctica docent a l’aula que s’utilitzen per, posteriorment, oferir-se un feedback o retroalimentació constructiva que permeti la reflexió i la concreció d’objectius de millora de la pràctica d'ambdós docents (Duran, Corcelles i Miquel, 2020).
Hi ha estudis que han analitzat l’impacte que té aquesta estratègia en la constitució de l’escola com a comunitat de pràctica (Darling-Hammond, 2006), tot i que no és encara una pràctica habitual. Segons l’informe Talis 2018, a l’Estat espanyol només un 19% dels docents es formen en activitats basades en l’aprenentatge i l’observació entre iguals (la mitjana de l’OCDE és 44%). El 80% del professorat dels països de l’OCDE considera que la formació contínua que més influència ha tingut sobre el seu treball és la basada en la col·laboració entre iguals (OCDE, 2019).
Hi ha evidències que assenyalen que els docents que intercanvien idees i pràctiques declaren tenir nivells més alts de satisfacció en el treball, autoeficàcia i millor relacions amb els estudiants (OCDE, 2019). Tot i que la recerca sobre observació entre iguals és encara limitada, com també ho és la seva pràctica, les investigacions disponibles assenyalen beneficis tant per a la persona que fa d’observadora, com per a l’observada.
L’observació entre iguals és també un escenari per oferir i rebre feedback constructiu (Rosselló i De la Iglesia, 2021), no pas per jutjar l’actuació docent del company. L’objectiu dels observadors no és qualificar el company, sinó estimular la reflexió a partir d’evidències i defugir de les interpretacions subjectives. No cal dir que l'observació entre iguals constitueix una forma bàsica de docència compartida i, per tant, és una bona manera d'introduir aquestes pràctiques i desenvolupar habilitats que són presents en totes les altres formes de docència compartida
Amb tot, l'objectiu general de la recerca que presentam és analitzar l'efectivitat de la pràctica d'observació entre iguals (OEI) per a la millora del desenvolupament professional docent (DPD) i oferir recursos i guies per a la seva utilització efectiva en els centres educatius de primària i secundària, amb el propòsit d'ajudar a generar una cultura més col·laborativa que promogui l'aprenentatge docent entre iguals.