[cat] Amb el propòsit de crear vincles en l'àmbit educatiu, cultural i social que promoguin la transformació social i l'apoderament ciutadà neix el projecte ‘Re-habitar el barri: Processos de Transformació i Apoderament entre Universitat-Escola-Societat a través de Pràctiques Artístiques’ EDU2017-84750-R (FEDER/MCIU/AEI). El projecte de 4 anys de durada (2018-2021) té tres objectius: dissenyar un programa artístic d'intervenció socioeducativa basat en la interconnexió entre la universitat, l'escola i la societat; implementar aquest programa en el barri Nou Llevant-Soledat Sud de Palma; i avaluar el seu impacte.
El programa que porta per títol ‘El meu Barri, la meva escola’ consta de 29 accions artístic-pedagògiques, en les quals es duu a terme un treball col·laboratiu entre alumnat universitari, alumnat de primària, professorat, famílies, habitants i institucions del barri. Aquest plantejament permet posar a tots els participants en un mateix nivell horitzontal, possibilitant que cadascun pugui compartir les seves experiències, i potenciar la creació de vincles entre ells. Es duu a terme un aprenentatge situat, on el material pedagògic de cadascuna de les accions l’ofereix el propi barri des de diversos enfocaments. Es produeix una aproximació a l'entorn pròxim del nin/a des de diferents manifestacions artístiques: des de la música, les arts plàstiques i visuals, el teatre, la poesia, la ceràmica, les noves tecnologies, la robòtica, la sociologia, l'arquitectura…Cadascuna de les accions han estat conduïdes per artistes o docents/experts en les àrees de coneixement, els quals comparteixen els seus processos de creació i comprensió de l’art als escolars i alumnat universitari, entre altres participants. El projecte té un enfocament transdiciplinar. Entre les diverses accions es produeix un transvasament d'informació, recursos i pràctiques artístiques que serveixen com a punt de partida i d'anàlisi des de diferents perspectives de coneixement.
El projecte utilitza l'art per promoure l'aprenentatge crític. En les diferents accions es posa, tant a l'alumnat de primària com a l'universitari, davant experiències creatives que els ajudin a qüestionar, a encuriosir, a indagar… i aquesta autonomia del saber és la que els condueix al coneixement i el coneixement potencia la capacitat de decisió, de ser crític, de sentir-se capaços de fer coses que abans no pensaven que podien fer, i en aquest sentit, l'art té una capacitat transformadora. Les diverses accions artístic-pedagògiques ens han permès: en primer lloc, la creació de vincles en comunitat i l'aproximació al barri; en segon lloc, l'exploració i ocupació de l'espai públic; i en tercer lloc, l'apropiació del context per part dels participants. Des del projecte volem potenciar aquest vincle Universitat-Escola-Societat, que el treball que feim des de l'àmbit universitari estigui vinculat a la realitat dels centres educatius i tingui una repercussió en el context social. Per a això es requereix tant el treball directe a l'escola com incidir en la formació inicial del docent, dotant als futurs mestres d'experiències d'aprenentatge basades en contextos reals. En conclusió, escola i universitat han d'aliar-se per dissenyar espais i processos educatius oberts, flexibles i col·laboratius basats en el context.
Web del projecte: http://re-habitarelbarrio.uib.eu/