[cat] A través d’aquest projecte pretenem contribuir a que els futurs mestres d’infantil i primària s’iniciïn en el coneixement del nostre passat educatiu més recent, des d’una perspectiva experiencial i vivencial, que els permeti relacionar les teories educatives contemporànies innovadores amb l’evolució de la pràctica escolar i l’organització dels centres pel que fa a l’educació infantil i primària. Es pretén que els alumnes s’apropin a l’evolució de l’escola i a la innovació en l’ensenyament, a les etapes educatives d’infantil i primària, a partir d’una de les fonts més propera i vivencial: els testimonis orals dels protagonistes de les pràctiques escolars, mestres i alumnes. Amb la seva implementació conjunta als diferents grups de les esmentades assignatures als graus en Educació Infantil i en Educació Primària pretenem reforçar la coordinació entre els distints grups i professors implicats en les matèries esmentades i entre ambdós estudis, alhora que es pretén treballar els continguts teòrics dels diferents grups/assignatures des d’una perspectiva pràctica cooperativa, d’aprenentatge realista, fonamentada en l’experiència i des d’una perspectiva vivencial iniciant a l’alumnat en la sensibilització sobre la importància de la recuperació i preservació d’una part del nostre patrimoni educatiu immaterial més recent.
Els objectius d’aquest projecte d’innovació són diversos. Tots ells responen a les competències que els alumnes dels plans d’estudis del graus en Educació Infantil i en Educació Primària han d’adquirir:
• Apropar-se al pensament pedagògic innovador contemporani i a la seva vigència actual.
• Conèixer el nostre passat educatiu més proper a través de la immaterialitat de l’escola (testimonis orals).
• Adquirir coneixements històrics educatius sobre l’evolució més recent de l’escola i de l’ensenyament musical mitjançant la realització d’entrevistes a testimonis.
• Aprendre a treballar en equips cooperatius.
• Fomentar el coneixement i l’ús de les TIC i les competències digitals.
Es treballarà l’evolució de l’escola com a institució, de l’ensenyament de la música en ella i de la pràctica escolar en general des de la pròpia experiència, des de les experiències de persones properes, des de la realitat canviant dels centres al llarg del temps i des de les aportacions de les recerques desenvolupades per experts del món acadèmic. Partint de les experiències prèvies de l’alumnat i contrastant-les inicialment amb les experiències i records d’altres generacions del seu entorn familiar i/o proper i posteriorment realitzant un contrast amb lectures acadèmiques es pretén induir-los a través de tècniques de treball cooperatives cap a la reflexió de com ha evolucionat l’escola i la pràctica educativa al llarg dels segles XX i XXI per entendre’n i valorar la realitat actual.
El treball parteix d’un enfocament fonamentat en l’aprenentatge realista partint de l’experiència per a arribar a la teoria i a partir del treball en tècniques cooperatives . A més, els permetrà apropar-se al patrimoni educatiu immaterial, a la sensibilització sobre la importància de la seva recuperació i adient preservació, i a treballar amb una de les fonts que ens ajuden a la reconstrucció de les pràctiques escolars.