[cat] IES Can Balo va ser creat i constituït l’any 2017, donant unitat al professorat i estructura formal a les aules dels centres de justícia juvenil que tenien un llarg camí recorregut (Decret 25/2017).
Les nostres aules requereixen una intervenció rigorosa amb fonaments pedagògics que promoguin una cultura de centre inclusiva (Booth i Ainscow, 2015), que doni com a producte unes polítiques d’organització inclusives i, conseqüentment, unes pràctiques docents de qualitat i equitatives per a l’èxit de tot l’alumnat.
Les necessitats i fortaleses del nostre alumnat ens obliguen a replantejar-nos les bases pedagògiques de les nostres pràctiques, cercant intervencions que catalitzin processos d'aprenentatge competencials significatius, que permetin als alumnes la incorporació al seu context socioescolar amb èxit.
Són recursos molt valuosos per a la creació d’aquesta ambiciosa intervenció conceptes com l’aprenentatge competencial, on el currículum s’ha de centrar en:
• Coneixements, habilitats, actituds i l’avaluació dels resultats amb la demostració del que s’ha après (Obaya et al., 2011)
• Processos d'avaluació des de la perspectiva del feedforward, que cerca que l’alumnat sigui el responsable de la construcció i regulació del seu aprenentatge (García-Sanpedro, 2012)
• L'enfocament que ens ofereix el disseny universal per a l'aprenentatge.
La nostra trajectòria és llarga, més de 20 anys oferint oportunitats d’èxit per a un alumnat vulnerable però amb molt de potencial. Els darrers anys ens iniciam en la creació d’un projecte com entitat amb autonomia i capacitat de gestionar el Programa d'Ensenyament Reglat als centres de menors. I sobretot amb una infraestructura i fonaments pedagògics i didàctics, el suficientment fermes com per poder desenvolupar l'objectiu principal: promoure camins d'èxit. Les tasques de la primera part del procés varen ser la redacció dels documents de centre, l'organització dels agrupaments, organització d’unitats docents, el model didàctic i educatiu a desenvolupar. Posteriorment, ens formem cap al disseny d'intervencions didàctiques competencials, avaluació formativa i metodologies d’aula que ens facilitassin les fites que ens havíem marcat.
En aquest camí trobem un enfocament amb una base neurocientífica i didàctica molt potent que ens comença a facilitar una estructura rigorosa per anar creant propostes competencials d'aula i centres, i preparades per donar resposta a les necessitats de l’alumnat del segle XXI: la mirada DUA.
Els professionals primers d’aquest paradigma, Centre de Tecnologia espacial aplicada (CAST) desenvolupen un paradigma per al disseny del currículum, que inclou tots els seus elements (objectius educatius, mètodes, materials i avaluació) per tal de promoure el desenvolupament màxim de les capacitats de tot l’alumnat (Alba i Zubillaga, 2011).
Aquest va ser el nostre punt de partida per tal d’accelerar el procés, ja iniciat feia uns cursos, que persegueix i promou millor aprenentatges significatius i competencials. La reflexió i formació conjunta del claustre, les nostres primeres pràctiques educatives sota la mirada DUA (dualització de la nostra plataforma digital i de part dels continguts curriculars) i la creença ferma com equip de la necessitat d'avançar, s'han convertit en el motor d’aquest viatge. Sense tenir una consciència clara de com es va iniciar o com evolucionarà, tenim una direcció ben definida: l’èxit.
(500 paraules)