[cat] L’IES Son Rullan, de Palma, aplica des de fa quatre anys el Programa de Competència Social i Emocional, basat en el del Dr. Manuel Segura, com a matèria de lliure configuració a tots els grups de 1r, 2n i 3r d’ESO.
El Programa de Competència Social (PCSE) va ser creat en els anys ‘90 per l’equip del Dr. Manuel Segura. Aquest programa parteix de la idea de que és possible ajudar als nins i joves aprendre a conviure millor amb ells mateixos i amb els altres, partint de que molts dels comportaments que afecten negativament a la convivència són fruit de la manca d’habilitats per relacionar-se i/o d’habilitats de raonament social i moral.
El programa es fonamenta en programes ja provats, destinats a millorar el funcionament social de joves amb conductes delinqüents, així com de joves amb problemes de salut mental. De fet, quan es va començar a dissenyar aquest programa en els centres educatius l’objectiu era aplicar-lo amb grups reduïts de nins i joves amb dificultats per funcionar a l’escola, com a prevenció secundària. En vista de l’èxit del programa, es va adaptar per a aplicar-lo a com a prevenció primària, a tot l’alumnat. Hi ha dues modalitats del programa: la de primària i la de secundària.
El Grup de Recerca de Pràctiques Restauratives ha estat treballant des de 2019 amb la coordinadora del programa a l’IES Son Rullan, membre d’aquest Grup de recerca, pel tal de:
- Donar suport al programa, suggerint activitats per complementar el programa,
- Avaluar el funcionament del programa.
En l’aspecte d’avaluació, en el curs 2019-2020 vàrem fer:
- Una enquesta quantitativa adreçada al professorat que havia impartit la matèria durant el curs,
- Una entrevista individual en profunditat amb sis dels professors, a través de zoom.
Per tal de tenir també els punts de vista de l’alumnat durant el curs 2020-2021 vàrem fer, a més de l’enquesta quantitativa pel professorat, una entrevista en profunditat amb quatre grups d’alumnes, representants dels quatre nivells d’ESO.
Els resultats de les entrevistes al professorat han servit per mostrar la satisfacció del professorat amb el programa, així com per anar millorant el programa. Un exemple d’això és la realització d’activitats que reforcen els objectius del PCSE, no només durant l’horari dedicat al programa sinó també com a part de els matèries acadèmiques. Per exemple, introduint dilemes morals o reflexionant sobre les causes i conseqüències dels fets exposats a les matèries acadèmiques, creant així una continuïtat que ajuda a reforçar la transferibilitat del programa al comportament quotidià de l’alumnat.
Les entrevistes a l’alumnat han mostrat com els alumnes valoren molt positivament la possibilitat:
- Reflexionar sobre ells mateixos i conèixer-se millor,
- Adquirir recursos per regular el seu comportament i relacionar-se millor, tant a l’institut com a la seva vida personal,
- Compartir idees i sentiments personals amb els companys i conèixer els dels companys,
- Adonar-se’n de que coses que lis preocupen a ells també preocupen als companys,
- Estar més a gust amb els seus companys.