[cat] El projecte Cronos i Kairós. Una revista d’Història per a l’Educació Primària s’ha desenvolupat durant els cursos 2019/20 i 2020/21 en l’assignatura Ciències Socials i la seva didàctica II – Història, del Grau en Educació Primària. El nucli principal del projecte ha consistit en el disseny d’una revista i la consegüent dotació de contingut històric, adaptat al llenguatge escolar, posant èmfasi en el desenvolupament les de competències bàsiques, especialment la comunicació lingüística, la competència digital, les competències socials i cíviques i la consciència i expressions culturals. En una primera fase del projecte s’analitzen materials didàctics relatius a les Ciències Socials adequats als cicles d'Educació Primària, com els còmics Balears abans i ara, la revista Petit Sàpiens o Cocoter, amb l’objectiu de promoure l’hàbit lector entre els alumnes de grau. En una segona fase es formen grups de feina, els quals han de dur a terme diverses tutories per tal d’avaluar la tasca desenvolupada, especialment pel que fa a la dotació de continguts. El treball en equip, fonamental en qualsevol nivell educatiu, pretén afavorir la creativitat. En aquest sentit, el projecte estableix un conjunt de continguts mínims que s’han de complir per a una avaluació positiva de la feina. Aquests continguts mínims són:
• Un article sobre cada una de les etapes històriques (Prehistòria, Antiga, Medieval, Moderna, Contemporània), que han de donar cabuda a:
• La biografia d’una dona o d’un grup social, per tal de treballar la Història de gènere i/o la Història social.
• Un article sobre patrimoni històric-artístic relatiu a les Illes Balears. El currículum educatiu de Primària valora i incideix tant des de la perspectiva històrica com artística i de valors en el significat del patrimoni com a eina didàctica.
• Un article sobre el funcionament d’alguna institució pública democràtica de les Illes Balears, com els ajuntaments, els consells insulars o el Parlament. En aquest sentit, es vol donar major relleu a la formació de la ciutadania i el compromís cívic de la tasca docent.
• Han de complementar el conjunt del treball:
• Un glossari per als nous conceptes introduïts.
• Activitats de desenvolupament (jocs, propostes d'activitat en grup...)
• Fotografies o il·lustracions adients al llenguatge escrit i visualment atractives.
• Així mateix es valora positivament la inclusió d'altres recursos, com codis QR amb vídeos explicatius, disseny d’unes vinyetes de còmic, apartat Sabies què?...
• Cal incloure les referències bibliogràfiques emprades per part dels alumnes en l'elaboració del projecte.
La darrera fase és la de presentació de resultats, que en aquests cursos s’ha duit a terme de manera virtual, a través d’enregistraments grupals. En la valoració de la tasca també es valora la capacitat d’aplicar recursos TIC, la correcció lingüística i la capacitat de transposició didàctica, fent possible que la revista creada pugui ser d’aplicació real en l’àmbit escolar. La principal implicació del projecte en la pràctica educativa és la posada en valor de les Ciències Socials des d’una perspectiva didàctica que, en tot cas, cerca l’aplicació directa en l’àmbit escolar.