[cat] Les pauses actives o descansos actius són activitats físiques, d’una durada d’entre 5-10 minuts, dissenyades per desenvolupar a l’aula al llarg de l’horari lectiu pel professorat, sense material específic i d’una manera senzilla, divertida i significativa per a l’alumnat.
Durant les pauses actives es pot treballar algun saber bàsic de l’assignatura o no. El seu objectiu principal és reduir el temps de sedentarisme de l’alumnat en el transcurs de l’horari lectiu i augmentar el temps d’activitat física a l’aula per millorar-ne la salut. També poden servir per augmentar el rendiment acadèmic a través de la utilització de l’activitat física a l’aula, entre d’altres. A més, per les seves característiques, és possible realitzar-les en diferents entorns: laboral, acadèmic, etc.
En aquest cas, les pauses actives s’han treballat per ser implantades a les escoles per part dels futurs mestres d’educació primària. Amb la finalitat de tractar aquest contingut de manera teòrica, però també pràctica, a l’assignatura d’Educació Física i Hàbits Saludables del tercer curs del grau d’Educació Primària, s’han dut a terme pauses actives a les classes teòriques. Durant les primeres setmanes han estat dirigides per la professora, però, a partir de la sisena setmana i de manera voluntària, ha estat l’alumnat qui les ha dissenyat i dirigit.
L’experiència ha estat molt positiva, ja que ha afavorit un aprenentatge més significatiu gràcies al treball pràctic del contingut. L’alumnat s’ha mostrat molt participatiu, tant a l’hora de realitzar les pauses actives com a receptor, com a l’hora de presentar-se voluntari per dirigir-les.