Actualment, les alteracions cognitives lleus (MCI, “Mild Cognitive Impairment”), tenen una
prevalença considerable a la nostra societat, que a més augmenta als grups d’avançada edat.
Aquestes alteracions es caracteritzen per ser més lleus que les demències, ja que no
incapaciten a qui les pateixen, però a la llarga poden agreujar-se (suposen un risc de patir
demències greus com l’Alzheimer). L’etiologia d’aquests trastorns és molt variada. Una de les
causes poden ser les dietes desequilibrades, com per exemple riques en greixos, o l’obesitat.
Estudis amb animals han demostrat que la ingesta de dietes hiperlipídiques empitjora els
resultats als tests de comportament. En quan als estudis a nivell molecular el camp no està
gaire avançat, però se centra principalment en els efectes perjudicials d’aquestes dietes sobre
l’hipocamp, ja que és una estructura cerebral essencial per a l’aprenentatge i cognició als
mamífers. En aquest treball s’ha revisat l’estat actual del tema i s’han seleccionat una sèrie de
gens claus per analitzar-ne l’expressió a nivell d’ARNm a l’hipocamp (a través de Q-PCR a
temps real) de rates alimentades durant 4 mesos (des del segon mes de vida) amb una dieta
hiperlipídica (HF) 45% en quantitats isocalòriques a una dieta control. Dels 7 gens
seleccionats (Arc, Nmdar1, Nrf2, SorL1, Tmcc2, Sirt1, Zpr1), es va alterar la expressió de 4
(SorL1 i Zpr1 p<0,05; Nrf2 p=0,08; Tmcc2 p=0,14; t-Student control vs HF) com a resultat de
la ingesta de dieta HF. És important destacar que aquestes resultats es van obtenir sense que
les rates desenvolupessin obesitat a causa de la dieta ni presentessin alteracions metabòliques
molt aparents. Per tant, els resultats mostren que la ingesta de dietes riques en greixos, tot i no
estar associades a l’increment de pes, constitueix un factor que pot contribuir a un risc
incrementat de patir alteracions cognitives.