Som el que mengem: anàlisi del grau d'adherència a la dieta mediterrània en els adolescents eivissencs de 3r d'ESO i proposta didàctica interdisciplinària de millora

Show simple item record

dc.contributor Guasch Ribas, Xavier
dc.contributor.author Riera Torres, María de las Nieves
dc.date 2015
dc.date.accessioned 2018-03-14T08:50:03Z
dc.date.available 2018-03-14T08:50:03Z
dc.date.issued 2018-03-14
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11201/145329
dc.description.abstract [cat] L'educació nutricional té especial importància a l'adolescència, ja que una alimentació adequada és fonamental per assolir el desenvolupament físic i psicològic característic de l'adolescència i, a més a més, els hàbits alimentaris adquirits durant aquesta etapa es mantindran a l'edat adulta. La dieta mediterrània (DM) es considera un dels models dietètics més saludables del món. Es caracteritza pel consum d'aliments locals i per un estil de vida actiu. S'ha relacionat amb la prevenció de certes malalties cròniques com ara l'obesitat, les malalties cardiovasculars i el càncer i, fins i tot, amb un augment de la longevitat. Malgrat tots els beneficis que confereix, s'està perdent progressivament, especialment entre els joves, el patró tradicional de la DM cap a patrons dietètics més occidentals. Els objectius principals del present estudi són: analitzar el grau d'adherència a la DM en un grup d'adolescents eivissencs de 3r d'ESO, avaluar els coneixements previs sobre nutrició i alimentació dels adolescents estudiats i elaborar, a partir de les dades obtingudes prèviament, una proposta didàctica d'educació nutricional. Els participants van ser 126 estudiants eivissencs de 3r d'ESO procedents de l'IES Quartó de Portmany i de l'IES Isidor Macabich. Per determinar el grau d'adherència a la DM es va emprar el test KIDMED i per avaluar els coneixements previs sobre alimentació i nutrició es va passar un qüestionari breu sobre conceptes bàsics relacionats amb el tema. La puntuació mitjana del test KIDMED va ser de 5,937±2,297 i només el 27% presentaven una dieta d'alta adherència a la DM. Pel que fa als coneixements previs, els alumnes estudiats presentaven uns coneixements acceptables (nota mitjana de 9,444±2,134 sobre 13) però amb certes llacunes conceptuals sobre les quals calia incidir més. Tenint en compte aquests resultats, a la segona part es planteja una proposta didàctica interdisciplinària d'educació nutricional. ca
dc.format application/pdf
dc.language.iso cat ca
dc.publisher Universitat de les Illes Balears
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights all rights reserved
dc.title Som el que mengem: anàlisi del grau d'adherència a la dieta mediterrània en els adolescents eivissencs de 3r d'ESO i proposta didàctica interdisciplinària de millora ca
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis
dc.subject.keywords Adolescència ca
dc.subject.keywords Hàbits alimentaris ca
dc.subject.keywords Dieta mediterrània ca
dc.subject.keywords Educació nutricional ca
dc.subject.keywords Proposta didàctica interdisciplinària ca
dc.subject.udc 373 - Ensenyament primari i secundari ca


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics