Efectes d’una intervenció amb una dieta Mediterrània sobre indicadors de la Síndrome Metabòlica

Show simple item record

dc.contributor Bibiloni Esteva, Maria del Mar
dc.contributor.author Alvarado Oliva, Alicia
dc.date 2017
dc.date.accessioned 2018-04-27T07:52:44Z
dc.date.available 2018-04-27T07:52:44Z
dc.date.issued 2018-04-27
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11201/145658
dc.description.abstract [cat] Avui en dia la prevalença de les malalties no transmissibles es troba en constant augment, sent les malalties no cardiovasculars la primera causa de mort a nivell mundial. La Síndrome Metabòlica és considerada un factor de risc múltiple per a la malaltia cardiovascular i es defineix com la conjunció de tres o més de les següents anomalies metabòliques: obesitat abdominal, hipertrigliceridèmia, nivells baixos de colesterol HDL, hiperglucèmia i hipertensió arterial. Diferents estudis han destacat els efectes cardioprotectors de la Dieta Mediterrània tradicional, caracteritzada per un alt consum de greixos monoinsaturats d’origen vegetal i una baixa ingesta de greixos saturats. L’objectiu de l’estudi va ser avaluar si la intervenció amb una dieta típicament mediterrània amb restricció calòrica juntament amb recomanacions per incrementar la pràctica regular d’activitat física millora els indicadors de la Síndrome Metabòlica a persones en risc cardiovascular, amb un seguiment mantingut durant 1 any. La submostra de 58 participants provinents de l’estudi PREDIMED-PLUS es va aleatoritzar entre un grup control assignat a una Dieta Mediterrània suplementada amb oli d’oliva verge i fruits secs, i un grup intervenció amb un seguiment pautat de Dieta Mediterrània hipocalòrica acompanyat de programes d'activitat física i intervenció conductual. A partir de l’avaluació del grau d’adherència a la Dieta Mediterrània a través d’un qüestionari de 17 ítems, i dels paràmetres antropomètrics i bioquímics que defineixen la Síndrome Metabòlica, els resultats han mostrat una disminució del pes corporal i la circumferència de la cintura en ambdós grups d’estudi (grup control, 3.4 kg i 2.1 cm; grup intervenció, 2.5 kg i 4.1 cm) i una disminució del l’IMC, els nivells de glucosa i la pressió arterial diastòlica al grup intervenció (2.1 kg·m-2, 14.0 mg·dL-1, 5.0 mmHg). Es consideren resultats indicadors positius sobre la relació entre l’adherència a la Dieta Mediterrània i una menor prevalença dels factors que defineixen la Síndrome Metabòlica, amb perspectives de ser complementats amb els resultats concloents provinents de la mostra total de l’estudi PREDIMED-PLUS. ca
dc.format application/pdf
dc.language.iso cat ca
dc.publisher Universitat de les Illes Balears
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights all rights reserved
dc.subject 57 - Biologia ca
dc.subject.other Síndrome Metabòlica ca
dc.subject.other Dieta Mediterrània ca
dc.subject.other Obesitat abdominal ca
dc.subject.other Hipertrigliceridèmia ca
dc.subject.other Colesterol HDL ca
dc.subject.other Hiperglucèmia ca
dc.subject.other Hipertensió ca
dc.title Efectes d’una intervenció amb una dieta Mediterrània sobre indicadors de la Síndrome Metabòlica ca
dc.type info:eu-repo/semantics/bachelorThesis ca
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics