[cat] El parasitisme dels ous, així com les seves espècies, va ser estudiat en 70 postes de Thaumetopoea pityocampa recollides de dues zones de l’illa de Mallorca (Illes Balears): una zona del centre-nord (Marratxí) i una zona del sud-est de l’illa (Portocolom) després del període d’eclosió de les larves. Tant a Marratxí com a Portocolom es determinaren dues espècies de parasitoids dels ous mitjançant el meconi romanent, prèviament descrit per Arnaldo (1997): Baryscapus servadeii i Ooencyrtus pityocampae, dos microhimenòpters que presentaren un impacte sobre les postes molt diferent, amb mitjanes de parasitisme del 7.028% per a Baryscapus i del 0.719% per a Ooencyrtus. A més, es van trobar diferències significatives també entre les dues zones en relació al parasitisme, sent aquest major a la zona centre de Mallorca que a la zona costera. A banda d’això, es va veure també que un 19% dels ous per posta a Portocolom i un 22% a Marratxí no eclosionaren, reduint així la viabilitat de les postes i fent que, per tant, l’èxit d’eclosió de la larva de la processionària del pi fos del 67% al centre de l’illa i un poc superior (75%) a la costa.
[spa] El parasitismo de los huevos, así como sus especies, fue estudiado en 70 puestas de Thaumetopoea pityocampa recogidas de dos zonas de la isla de Mallorca (Islas Baleares): una zona del centro-norte (Marratxí) y una zona del sud-este de la isla (Portocolom), después del período de eclosión de las larvas. Tanto en Marratxí como en Portocolom se determinaron dos especies de parasitoides de los huevos mediante el meconio remanente, previamente descrito por Arnaldo (1997): Baryscapus servadeii y Ooencyrtus pityocampae, dos microhimenópteros que presentaron un impacto sobre las puestas muy diferente, con medias de parasitismo del 7.028% para Baryscapus y del 0.719% para Ooencyrtus. Además, se encontraron diferencias significativas también entre las dos zonas en relación al parasitismo, siendo éste mayor en la zona centro de Mallorca que en la zona costera. Además de esto, se vio también que un 19% de los huevos por puesta en Portocolom y un 22% en Marratxí no eclosionaron, reduciendo así la viabilidad de las puestas provocando, por tanto, que el éxito de eclosión de la larva de la procesionaria del pino fuera del 67% en el centro de la isla y algo superior (75%) en la costa.
[eng] Egg parasitism and egg parasitoids were studied in 70 egg batches of Thaumetopoea pityocampa collected from two different places of Majorca (Balearic Islands): a central-north zone of the island (Marratxí) and a south-east location (Portocolom), right after egg hatching. In both Marratxí and Portocolom two parasitoid species were identified by their meconia, as described by Arnaldo (1997): Baryscapus servadeii and Ooencyrtus pityocampae. These two microhymenoptera species had different impacts in egg batches, with means of parasitism of 7.028% for Baryscapus and 0.719% for Ooencyrtus. Also, significant differences in parasitism rate were found between study areas, being higher in the central zone of Mallorca than in the coastal zone. Moreover, 19% of total eggs in Portocolom and 22% in Marratxí never hatched and thus, triggered a 67% of hatching success of pine processionary moth in the inner location of the island and a 75% success in the coast.