[eng] Hydroxytyrosol is a phenolic compound present in olive oil with interesting biological properties related to cancer, cardiovascular and metabolic disorders. Few studies on this compound have been performed on skeletal muscle tissue. Skeletal muscle tissue is important when regulating lipid homeostasis because it is responsible for consuming most of the fatty acids and carbohydrates of the whole body. The aim of this study was to see how hydroxytyrosol affects skeletal muscle transcriptional responses to a high fat diet in C57BL/6J mice. For this purpose, an experiment was used in which the animals were divided into three experimental groups undergoing a 21 days diet challenge: a control group fed a standard diet, a group fed a high fat diet (HF) and a group fed a high fat diet and treated daily with hydroxytyrosol (HF + HT). The HF + HT group showed higher expression of the genes Srebp1c, Cd36, Mfn2, Ampkα2, and Beclin-1 compared to the HF group. These results could give us an idea of the adaptive mechanisms that are activated in initial stages of the development of obesity. In addition, hydroxytyrosol could enhance such adaptive mechanisms to offset the negative effects produced by an HF diet.
[spa] El hidroxitirosol es un compuesto fenólico presente en el aceite de oliva con interesantes propiedades biológicas relacionadas con el cáncer, las alteraciones cardiovasculares y metabólicas. Pocos estudios sobre este compuesto se han realizado en tejido muscular esquelético. El tejido muscular esquelético es importante en la regulación de la homeostasis lipídica debido a que se encarga de consumir la mayoría de ácidos grasos y carbohidratos de la totalidad del organismo. El objetivo de este estudio fue ver cómo afecta el hidroxitirosol en las respuestas transcripcionales del músculo esquelético ante una dieta obesogénica en ratones C57BL/6J. Para ello, se utilizó un experimento en que se dividió a los animales en tres grupos experimentales sometidos a un desafío dietético de 21 días: un grupo control con una dieta estándar, un grupo sometido a una dieta obesogénica (HF) y un grupo sometido a una dieta obesogénica y tratado con hidroxitirosol (HF+HT). El grupo HF+HT mostró una mayor expresión de los genes Srebp1c, Cd36, Mfn2, Ampkα2, y Beclin-1 en comparación con el grupo HF. Estos resultados nos podrían dar una idea de los mecanismos adaptativos que se activan en estados iniciales del desarrollo de una obesidad. Además el hidroxitirosol podría potenciar dichos mecanismos adaptativos para contrarrestar los efectos negativos producidos por una dieta rica en grasa.