[eng] Autophagy is one of the many mechanisms that the cell uses to maintain homeostasis and that consists of the degradation of cellular components, such as organelles or proteins, for recycling and obtaining energy. It is important in maintaining balance in processes of nutritional deficiency, oxidative stress, defective or superfluous organelles or even in situations where there are large amounts of wrongly folded proteins or aberrant protein aggregates. At first, autophagy was described as a process of cell death but now most authors consider it a process of cellular survival. There are different types of autophagy: macroautophagy, microautophagy and chaperone-mediated autophagy (CMA). Within the macroautophagy there is non-selective and selective autophagy. Within selective autophagy, the mitophagy, pexophagy and the Cvt pathway are the most researched. The least known and investigated type, microautophagy, is also constituted by selective and non-selective autophagy, which use very similar mechanisms. Finally, the CMA, observed only in mammals, is a type of autophagy that is responsible for the individual degradation of proteins, unlike the aforementioned types that are able to digest a larger amount of molecules. Deregulation in this process has been linked to many diseases such as Alzheimer's, Crohn's Syndrome, or even aging. This review will provide a summary of the most updated molecular mechanisms of autophagy and its different forms of regulation.
[spa] La autofagia es uno de los muchos mecanismos que utiliza la célula para mantener la homeostasia celular y que consisten en la degradación de componentes celulares tales como orgánulos o proteínas, para su reciclaje y obtención de energía. Es importante en el mantenimiento del equilibrio en procesos de déficit nutricional, estrés oxidativo, presencia de orgánulos defectuosos o superfluos o incluso en situaciones en las cuales hay grandes cantidades de proteínas mal plegadas o agregados proteicos aberrantes. Inicialmente, la autofagia fue descrita como un proceso relacionado con la muerte celular pero ahora la mayoría de autores lo consideran más como un proceso de supervivencia celular. Existen diferentes tipos de autofagia: macroautofagia, microautofagia y autofagia mediada por chaperonas (CMA). La macroautofagia puede ser no selectiva o selectiva. En la macroautofagia no selectiva destacan la mitofagia, pexofagia y la vía Cvt (del inglés Cytoplasm-to-vacuole targeting). El tipo menos conocido e investigado, microautofagia, también puede ser selectiva y no selectiva y los mecanismos son similares. Por último, la CMA, únicamente observada en mamíferos, es un tipo de autofagia que se encarga de la degradación individual de proteínas, al contrario que las anteriores que pueden digerir orgánulos o agregados moleculares. La desregulación de este proceso ha sido relacionada con muchas enfermedades como el Alzheimer, el síndrome de Crohn, o incluso procesos naturales como el envejecimiento. Esta revisión pretende mostrar una visión general de los mecanismos moleculares de la autofagia y sus diferentes formas de regulación.