Efecte d'una intervenció amb dieta de textura modificada en pacients geriàtrics que pateixen pneumònia aspirativa

Show simple item record

dc.contributor Tejada Gavela, Silvia
dc.contributor.author Monserrat Sastre, Irene
dc.date 2017
dc.date.accessioned 2018-05-23T11:17:10Z
dc.date.issued 2018-05-23
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11201/146120
dc.description.abstract [cat] La disfàgia es pot definir com una sensació subjectiva de dificultat per a que l'aliment passi de la boca a l'estómac. D'aquesta explicació prové aquest terme, de la unió de dues paraules gregues: dys (dificultat) i phagia (menjar). Afecta actualment a un gran nombre de persones i en especial a les persones majors de 60 anys, ja que la prevalença de disfàgia augmenta progressivament amb l'edat. L'envelliment en si no és una causa directa de disfàgia però sí d'una major incidència de malalties que la causen. Les complicacions de la disfàgia són la desnutrició, la deshidratació i l'augment del risc d'aspiració dels aliments i del material orofaringi cap als pulmons, que ocasiona complicacions respiratòries greus, sobretot les pneumònies per aspiracions. Totes elles tenen rellevància clínica i una elevada morbimortalitat; tenint en compte que la pneumònia aspirativa té un 40% de mortalitat i és la quarta causa de mort més freqüent en adults majors es veu la necessitat d'avaluar les intervencions a realitzar per a tractar la disfàgia. Aquestes intervencions requereix de la formació d'un equip multidisciplinar coordinat i integrat per metges, nutricionistes, infermeres i logopedes (entre d'altres) per a prevenir, diagnosticar, tractar el trastorn i avaluar la seva evolució. L'atenció nutricional és un aspecte clau ja que moltes complicacions, abans esmentades i posant especial èmfasi en el risc d'aspiracions i per tant l' ingrés del pacient per pneumònia, es podrien reduir o inclús evitar si adaptem la consistència de la dieta dels pacients per tal d'aconseguir establir una alimentació exempta de riscos per a la salut. Per tant, l’objectiu del present treball és avaluar si els pacients que duen a terme una dieta de textura modificada tenen menor risc de patir pneumònia aspirativa o si inclús es poden evitar les estàncies hospitalàries degudes a aquesta complicació respiratòria. ca
dc.format application/pdf
dc.language.iso cat ca
dc.publisher Universitat de les Illes Balears
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights all rights reserved
dc.subject 61 - Medicina ca
dc.subject 663/664 - Aliments i nutrició. Enologia. Olis. Greixos ca
dc.title Efecte d'una intervenció amb dieta de textura modificada en pacients geriàtrics que pateixen pneumònia aspirativa ca
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis ca
dc.type info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated 2018-05-22T09:09:53Z
dc.date.embargoEndDate info:eu-repo/date/embargoEnd/2050-01-01
dc.embargo 2050-01-01
dc.rights.accessRights info:eu-repo/semantics/embargoedAccess


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics