dc.contributor |
Tejada Gavela, Silvia |
|
dc.contributor.author |
Monserrat Sastre, Irene
|
|
dc.date |
2017 |
|
dc.date.accessioned |
2018-05-23T11:17:10Z |
|
dc.date.issued |
2018-05-23 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11201/146120 |
|
dc.description.abstract |
[cat] La disfàgia es pot definir com una sensació subjectiva de dificultat per a que l'aliment passi de
la boca a l'estómac. D'aquesta explicació prové aquest terme, de la unió de dues paraules
gregues: dys (dificultat) i phagia (menjar). Afecta actualment a un gran nombre de persones i en
especial a les persones majors de 60 anys, ja que la prevalença de disfàgia augmenta
progressivament amb l'edat. L'envelliment en si no és una causa directa de disfàgia però sí d'una
major incidència de malalties que la causen.
Les complicacions de la disfàgia són la desnutrició, la deshidratació i l'augment del risc
d'aspiració dels aliments i del material orofaringi cap als pulmons, que ocasiona complicacions
respiratòries greus, sobretot les pneumònies per aspiracions. Totes elles tenen rellevància
clínica i una elevada morbimortalitat; tenint en compte que la pneumònia aspirativa té un 40%
de mortalitat i és la quarta causa de mort més freqüent en adults majors es veu la necessitat
d'avaluar les intervencions a realitzar per a tractar la disfàgia. Aquestes intervencions requereix
de la formació d'un equip multidisciplinar coordinat i integrat per metges, nutricionistes,
infermeres i logopedes (entre d'altres) per a prevenir, diagnosticar, tractar el trastorn i avaluar
la seva evolució.
L'atenció nutricional és un aspecte clau ja que moltes complicacions, abans esmentades i posant
especial èmfasi en el risc d'aspiracions i per tant l' ingrés del pacient per pneumònia, es podrien
reduir o inclús evitar si adaptem la consistència de la dieta dels pacients per tal d'aconseguir
establir una alimentació exempta de riscos per a la salut.
Per tant, l’objectiu del present treball és avaluar si els pacients que duen a terme una dieta de
textura modificada tenen menor risc de patir pneumònia aspirativa o si inclús es poden evitar
les estàncies hospitalàries degudes a aquesta complicació respiratòria. |
ca |
dc.format |
application/pdf |
|
dc.language.iso |
cat |
ca |
dc.publisher |
Universitat de les Illes Balears |
|
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
|
dc.rights |
all rights reserved |
|
dc.subject |
61 - Medicina |
ca |
dc.subject |
663/664 - Aliments i nutrició. Enologia. Olis. Greixos |
ca |
dc.title |
Efecte d'una intervenció amb dieta de textura modificada en pacients geriàtrics que pateixen pneumònia aspirativa |
ca |
dc.type |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
ca |
dc.type |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
|
dc.type |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
|
dc.date.updated |
2018-05-22T09:09:53Z |
|
dc.date.embargoEndDate |
info:eu-repo/date/embargoEnd/2050-01-01 |
|
dc.embargo |
2050-01-01 |
|
dc.rights.accessRights |
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess |
|