dc.description.abstract |
[cat] Existeix una clara vinculació entre l’agricultura (cultiu de la terra per a obtenir
productes), la ramaderia (cria del bestiar per a obtenir productes) i l’apicultura (cria
d’abelles per a obtenir productes).
El pagès, l’home de camp es troba sovint amb moltes dificultats per a fer rendible la
seva tasca; l’aposta per les millores tecnològiques, una ampla formació i la introducció
de l’activitat apícola, són sens dubte una millora per a la rendibilitat de les seves terres.
A mesura que s’ha estès el procés de globalització, augmenta la pressió dels productes
forans sobre els locals, ja que sovint són produïts amb baixos costs de producció i donen
lloc a aliments estandarditzats.
La mel autòctona de Mallorca, amb unes característiques organolèptiques pròpies, és
molt apreciada i valorada pels consumidors per la seva qualitat; la existència d’un
mercat on el consumidor és exigent i cerca productes naturals i tradicionals, contribueix
a la demanda d’aquest producte.
Aquest treball pretén ser un primer pas per al reconeixement de la qualitat de la mel de
Mallorca, i el seu objectiu és dissenyar un pla de millora de la seva producció i
comercialització. Es pretén vincular la mel al concepte de producte tradicional,
realitzant propostes de millora referides al seu procés de producció, des de l’apiari fins
a l’envàs, per a obtenir així un producte diferenciat i de qualitat. El control de la
producció, la presa de mesures correctores concretes, la vigilància i la traçabilitat del
producte permetran disposar d’un producte de qualitat i amb un preu de venda elevat per
fer front a la globalització dels mercats.
Els Reglaments interns, les guies de pràctiques correctes d’higiene pel sector de la mel
de les diferents Comunitats Autònomes on existeix una mel enregistrada amb una
D.O.P. o una I.G.P. inclouen un apartat de traçabilitat com a norma d’ús obligatori per a
la certificació del producte. Els registres de traçabilitat contemplats en les normatives
d’Andalusia (Mel de Granada), Canàries (Mel de Tenerife), Extremadura (Mel de
Villuercas – Ibores), Castella- a Manxa (Mel de l’Alcarria), Galícia (Mel de Galícia),
Cantàbria (Mel de iébana), són registres adaptats als seus llocs d’origen per la seva
floració, per la transhumància, pel volum de producció, etc. A Mallorca calen uns
procediments d’extracció singulars que s’adaptin a aquest territori.
Concretament, s’ha dissenyat un procés sistemàtic basat en l’Anàlisi dels Perills i Punts
Crítics de Control (APPCC) per contribuir al reconeixement de la mel de Mallorca. Per
a completar el disseny del sistema APPCC, s’ha proposat un pla de traçabilitat i de
control fisicoquímic i sensorial del producte.
En el treball també es realitza un estudi de mercat del producte i s’analitza i documenta
la situació del sector apícola mallorquí. |
ca |