Gestió Integral de la mel de Mallorca

Show simple item record

dc.contributor Rosselló Matas, María Carmen
dc.contributor.author Morey Vallespir, Bartomeu Martí
dc.date 2017
dc.date.accessioned 2018-05-30T12:47:05Z
dc.date.available 2018-05-30T12:47:05Z
dc.date.issued 2018-05-30
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11201/146438
dc.description.abstract [cat] Existeix una clara vinculació entre l’agricultura (cultiu de la terra per a obtenir productes), la ramaderia (cria del bestiar per a obtenir productes) i l’apicultura (cria d’abelles per a obtenir productes). El pagès, l’home de camp es troba sovint amb moltes dificultats per a fer rendible la seva tasca; l’aposta per les millores tecnològiques, una ampla formació i la introducció de l’activitat apícola, són sens dubte una millora per a la rendibilitat de les seves terres. A mesura que s’ha estès el procés de globalització, augmenta la pressió dels productes forans sobre els locals, ja que sovint són produïts amb baixos costs de producció i donen lloc a aliments estandarditzats. La mel autòctona de Mallorca, amb unes característiques organolèptiques pròpies, és molt apreciada i valorada pels consumidors per la seva qualitat; la existència d’un mercat on el consumidor és exigent i cerca productes naturals i tradicionals, contribueix a la demanda d’aquest producte. Aquest treball pretén ser un primer pas per al reconeixement de la qualitat de la mel de Mallorca, i el seu objectiu és dissenyar un pla de millora de la seva producció i comercialització. Es pretén vincular la mel al concepte de producte tradicional, realitzant propostes de millora referides al seu procés de producció, des de l’apiari fins a l’envàs, per a obtenir així un producte diferenciat i de qualitat. El control de la producció, la presa de mesures correctores concretes, la vigilància i la traçabilitat del producte permetran disposar d’un producte de qualitat i amb un preu de venda elevat per fer front a la globalització dels mercats. Els Reglaments interns, les guies de pràctiques correctes d’higiene pel sector de la mel de les diferents Comunitats Autònomes on existeix una mel enregistrada amb una D.O.P. o una I.G.P. inclouen un apartat de traçabilitat com a norma d’ús obligatori per a la certificació del producte. Els registres de traçabilitat contemplats en les normatives d’Andalusia (Mel de Granada), Canàries (Mel de Tenerife), Extremadura (Mel de Villuercas – Ibores), Castella- a Manxa (Mel de l’Alcarria), Galícia (Mel de Galícia), Cantàbria (Mel de iébana), són registres adaptats als seus llocs d’origen per la seva floració, per la transhumància, pel volum de producció, etc. A Mallorca calen uns procediments d’extracció singulars que s’adaptin a aquest territori. Concretament, s’ha dissenyat un procés sistemàtic basat en l’Anàlisi dels Perills i Punts Crítics de Control (APPCC) per contribuir al reconeixement de la mel de Mallorca. Per a completar el disseny del sistema APPCC, s’ha proposat un pla de traçabilitat i de control fisicoquímic i sensorial del producte. En el treball també es realitza un estudi de mercat del producte i s’analitza i documenta la situació del sector apícola mallorquí. ca
dc.format application/pdf
dc.language.iso cat ca
dc.publisher Universitat de les Illes Balears
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights all rights reserved
dc.subject 631 - Agricultura. Agronomia. Maquinària agrícola. Sòls. Edafologia agrícola ca
dc.title Gestió Integral de la mel de Mallorca ca
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis ca
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated 2018-05-22T09:34:58Z


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics