[cat] Listeria monocytogenes (L. monocytogenes) és un bacil Gram positiu, catalasa positiu i
anaerobi facultatiu àmpliament distribuït en el medi ambient (sòl, aigua, plantes, animals,
etc.). L’anàlisi d’aquest microorganisme patogen en els aliments és important, donat que es
tracta del principal agent causal de listeriosi en humans. La malaltia es produeix després
d’ingerir aliments contaminats amb el microorganisme. Els individus que presenten un major
risc de patir la malaltia són: persones d’edat avançada, nounats, immunodeprimits i
embarassades. A nivell clínic els símptomes més freqüents són: febre, dolors musculars o
símptomes gastrointestinals (vòmits i nàusees), podent arribar a produir-se alteracions en el
sistema nerviós central si la infecció és greu. Les embarassades que pateixen la malaltia
presenten el risc d’infectar el fetus, tenir un avort espontani i part prematur.
Cal destacar que les característiques intrínseques del bacteri (capacitat de créixer a
temperatures de refrigeració i de sobreviure a temperatures de congelació, formació de
biofilms...) són les responsables de conferir-li a la listeriosi una gran rellevància dintre de
totes les malalties transmesses pels aliments. Els brots de listeriosi han estat associats amb
aliments llestos per al consum, entre els quals destaquen: menjars preparats, productes
càrnics crus o mal cuinats, formatges blans, etc. El fet que la listeriosi siga una malaltia poc
comuna però greu i amb elevades taxes de mortalitat fa primordial l’existència d’una ràpida
detecció de L. monocytogenes en la indústria alimentària. Amb aquesta finalitat, empreses i
laboratoris han desenvolupat els materials i mètodes adients per tal de dur a terme la
identificació del bacteri en el menor temps possible. En concret, a Biolinea per dur a terme la
detecció del microorganisme s’ha emprat un protocol intern basat en la ISO 16140 que
culmina amb la prova O.B.I.S MONO i permet diferenciar L. monocytogenes de les altres
espècies del gènere Listeria.