[eng] Nutrition in early stages of development is a very relevant fact in health and affects throughout
life. Many diseases that appear in the adult stage have their origin in foetal development
(Barker, 1990). One of the pathologies that is the order of the day in our society is obesity.
The objective of this study is to verify if a caloric restriction in pregnant mothers would affect
the thermogenic capacity of the offspring, making them more susceptible to suffering from this
disease.
The experiment was carried out with two groups of Wistar rats, one control that was left free
access to food and the other who was restricted access to food by 25% during the first 12 days
of gestation. Retroperitoneal tissue and brown adipose tissue were extracted from the pups of
these experimental groups just after the end of lactation period (25 days) and at 6 months. The
expression of different key genes in the process of thermogenesis (Ucp1, Adrb3 and Cpt1b)
was observed from these tissues.
The results showed that the expression of these genes varies according to the ages of the
animals and according to the tissue in which they are found, but no significant differences were
found between the groups C and CR.
Although several studies have shown the affectation of nutritional conditions during pregnancy
and in the first moments of life with obesity and other pathologies (Novak, Desai, & Ross, 2006;
Pico & Palou, 2013; Remacle, Bieswal, & Reusens , 2004), the results obtained do not clarify
that this predisposition to obesity is due to an alteration of the thermogenic capacity.
[spa] La nutrición en etapas tempranas del desarrollo es un aspecto muy relevante en la salud y
que afecta a lo largo de toda la vida. Muchas enfermedades que aparecen en la etapa adulta
tienen su origen en el desarrollo fetal (D. Barker, 1990). Una de las patologías que se
encuentra a la orden del día en nuestra sociedad y que podría estar condicionada por dichas
condiciones es la obesidad.
El objetivo de este estudio es comprobar si una restricción calórica en madres gestantes
afectaría a la capacidad termogénica de las crías, haciéndolas más susceptibles a padecer
esta enfermedad en un futuro.
Para ello se utilizó un experimento con dos grupos de ratas Wistar, uno control al que se le
dejó acceso libre a la comida (grupo C) y otro al que se le restringió el acceso a la comida en
un 25% durante los 12 primeros días de gestación (grupo CR). A las crías de esos grupos
experimentales se les extrajo tejido retroperitoneal y tejido adiposo marrón a los 25 días y a
los 6 meses. Se analizó en estos tejidos la expresión de distintos genes que codifican para
proteínas clave en el proceso de termogénesis: la proteína desacoplante 1 (Ucp1), el receptor
adrenérgico beta 3 (Adrb3) y la Carnitina palmitoiltransferasa 1 (Cpt1b).
Los resultados mostraron que la expresión de estos genes varía según las edades de los
individuos y según el tejido en el que se encuentran, pero no se obtuvieron diferencias
significativas entre los grupos C y CR.
Aunque varios estudios han evidenciado la afectación de las condiciones nutricionales durante
la gestación y en los primeros momentos de la vida con la obesidad y otras patologías (Novak,
Desai, & Ross, 2006; Pico & Palou, 2013; Remacle, Bieswal, & Reusens, 2004), los resultados
obtenidos no esclarecen que esa predisposición a la obesidad se deba a una alteración de la
capacidad termogénica.