dc.description.abstract |
[cat] Els alumnes de les escoles d’adults i, especialment els dels cicles formatius, tot i estar molt motivats per treballar i ser participatius, han d’assistir a classes que majoritàriament duren dues hores sempre per la tarda i/o el vespre després de la jornada laboral. Principalment, a causa d’aquests darrers factors la metodologia d’ensenyament utilitzada a les escoles d’adults ha de ser variada i innovadora. Per aconseguir-ho, la combinació adequada d’ensenyament teòric, pràctic i d’investigació, és fonamental per millorar l’atenció i despertar l’interès dels alumnes.
L’objectiu dels cicles formatius és preparar bons treballadors. Per aquesta raó, és molt important exercitar les competències professionals. Durant el seu aprenentatge els alumnes han d’adquirir les capacitats per poder esdevenir treballadors responsables, amb la suficient autonomia per treballar individualment i l’empatia necessària perquè el treball en grup sigui un èxit. Les metodologies d’ensenyament escollides han de transmetre, desenvolupar i consolidar aquestes capacitats en els alumnes.
Amb la introducció de les tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), com a eina de transmissió de coneixement i d’investigació a l’aula, es pretén buscar un enfocament didàctic que s’adeqüi a les necessitats d’aprenentatge actuals. La nostra societat canvia tan ràpidament que l’educació no pot quedar-se ancorada en el passat, així doncs, és essencial que el professorat s’actualitzi i aprofiti les oportunitats que ofereixen les TIC.
Al meu entendre, l’èxit s’aconsegueix mitjançant la combinació idònia de metodologia conservadora i moderna. En paraules d’Ander-Egg, pedagog i sociòleg argentí “és important aprendre mètodes i tècniques d’investigació sense caure en un fetitxisme metodològic. Un mètode no és una recepta màgica. Més aviat és com una caixa d’eines, de la qual, es pren la que serveix per a cada cas i per a cada moment”. |
ca |