[cat] L’estrès oxidatiu està íntimament relacionat amb el desenvolupament i l’evolució del càncer. Una sobreproducció de radicals lliures pot esgotar la capacitat antioxidant de les cèl·lules cancerígenes, i fins i tot en algunes ocasions causar la seva mort. En aquest estudi s’ha determinat l’efecte de diferents compostos actius del llúpol, com el xantohumol, l’isoxantohumol i la 8-prenilnaringenina sobre la viabilitat cel·lular, la producció de ROS i l’expressió de gens relacionats amb l’estrès oxidatiu en cèl·lules de càncer de colon de tumor metastàtic (SW620). Les diferències més significatives es varen observar amb el tractament de xantohumol a 10 μM, el qual provoca una disminució de la proliferació, un augment de la producció de ROS i una disminució de l’expressió d’alguns enzims antioxidants com la catalasa. Així doncs, el xantohumol en aquesta concentració provoca un augment de l’estrès oxidatiu damunt les cèl·lules cancerígenes. No obstant, encara no es tenen molt clars els efectes farmacològics dels compostos actius del llúpol, així que podria ser de gran interès el seu estudi, avaluant els efectes que tenen sobre el tracte gastrointestinal i la seva relació amb el càncer de colon.
[eng] Oxidative stress is intimately related to the development and evolution of cancer. An overproduction of free radicals can exhaust the antioxidant capacity of cancer cells, and even occasionally cause death. In this study, it has been determined the effect of different active compounds of hops, such as xanthohumol, isoxanthohumol and 8-prenylnaringenin on cell viability, ROS production and gene expression related to oxidative stress in metastatic tumor colon cancer cells (SW620). The most significant differences were observed with the treatment of xanthohumol at 10 μM, which causes a decrease of cell proliferation, an increase of ROS production and a decrease of some antioxidant enzymes expression such as catalase. Thus, xanthohumol at this concentration increases oxidative stress on these cancer cells. However, the pharmacological effects of active compounds of hops are still not clear, so it could be a great interest to study, evaluating the effects they have on the gastrointestinal tract and the relationship with colon cancer.