[cat] L’evolució dels cultius així com els beneficis econòmics dels agricultors depenen de les
condicions ambientals del lloc i entre d’altres factors, les hores fred. Aquesta tesi de màster
és motivada per un treball previ sobre la distribució d’hores fred a les Balears. Es tracta del
mapa d’hores fred de la convocatòria de les beques d’investigació agrària del 2018 dins la línia
d’ajudes de minimis del FOGAIBA. Respecte d’aquest treball previ, s’ha aprofundit amb
aspectes relacionats tant amb l’agronomia com la meteorologia, la qual cosa ha aportat una
visió pràctica als resultats què s’obtingueren.
En primer lloc, s’ha estudiat quina ha estat la influència de les hores fred sobre l’agronomia a
Mallorca durant els darrers 10 anys, de manera que s’ha avaluat la seva variabilitat espaciotemporal i el impacte. A més, s’ha treballat amb la pèrdua econòmica que suposaria una mala
gestió del requeriment d’hores per part dels arbres fruitals i els danys que produiria. També
s’han exposat formes de reduir les conseqüències derivades de la mala gestió del requeriment
d’hores fred. Pel que fa a la metodologia, s’han emprat productes satel·litaris i mesures
d’estacions meteorològiques a fi de comptabilitzar les hores fred acumulades i contrastar
ambdues fonts d’informació. Finalment, s’ha exemplificat l’aplicació dels resultats en alguns
cultius.
Aquest treball de final de màster és un estudi inter-disciplinari entre el grup de meteorologia
del Departament de Física de la UIB (representat per la directora del TFM) i el màster
d’enginyeria agronòmica (representat per l’alumne). Aquesta confluència de coneixements
ha servit per apropar l’estudi meteorològic a l’agronomia de forma aplicada.