[cat] En aquest treball s’estudià la qualitat del subproducte, derivat de l’extracció del suc
de taronja de la varietat canoneta, sotmès a un tractament de deshidratació i molta, per a la
seva posterior incorporació en la producció de sorbet de taronja.
El subproducte obtingut mostrà un alt contingut en fibra alimentària (44,5 g ± 1,8 g/100
g), a més de propietats funcionals, tals com l’inflament (6,36 ± 0,43 ml aigua/g mostra), la
capacitat de retenció d’aigua (5,88 ± 0,35 g d’aigua/g mostra ) i la capacitat de retenció de
lípids (2,96 ± 0,02 g d’oli/g mostra) per ser utilitzat com a ingredient funcional. A més a més,
els valors d’activitat d’aigua determinats (0,40 ± 0,03) permeten conservar el subproducte a
temperatura ambient fins a la seva posterior incorporació al producte final, sense
experimentar processos oxidatius, ni activitat enzimàtica o microbiològica.
Els sorbets de taronja enriquits amb el subproducte de concentrat de fibra de taronja en
3 concentracions diferents, en concret 3 %, 4 % i 5 %, van veure alterades algunes de les
seves propietats respecte del sorbet convencional (control). Pel que fa als efectes sobre les
propietats fisicoquímiques, com era d’esperar, la humitat disminuí i el contingut en sòlids
solubles augmentà gradualment en tots els casos.
Els paràmetres de color es veieren afectats per la disminució de lluminositat i l’augment
de les coordenades a i b. Els valors observats per als paràmetres de viscositat i % d’aire o
overrun, malgrat no mostrar un patró concret, es mostraren més elevats per a la mostra
sorbet 4 %. Vista la corba marcada pel paràmetre taxa de fusió, s’observà que la mostra
sorbet 3 % fou la que presentà la major velocitat de fusió i menor resiliència, i traçà una
corba molt semblant a la mostra control.
En l’avaluació de propietats sensorials, la mostra de sorbet 3 % presentà respecte de les
mostres de sorbet 4 % i 5 % valors inferiors per als atributs descriptius de color, olor,
amargor i granulositat, i valors superiors per als atributs d’aroma, retrogust, dolçor i
cremositat.
Cal destacar que, a més a més, la mostra de sorbet 3 % fou la més acceptada pels
panelistes en les proves d’ordenació, fins i tot comptà amb major acceptació que la mostra
sorbet control.
De l’estudi econòmic resultà què la mostra sorbet 4 % seria la que major benefici
econòmic generaria en cas de comercialització del producte amb denominació «sorbet de
taronja, font de fibra», malgrat que aquesta mostra no fou la més acceptada en la valoració
sensorial. Finalment, cal destacar que el projecte d’implantació i desenvolupament del producte
final, objecte d’aquest estudi, es podria veure emparat i finançat per tres línies de cobertura
en el marc del Desenvolupament Rural autonòmic.
Per tant, amb aquest estudi s’ha demostrat que el desenvolupament d’aliments
funcionals partint de l’addició de concentrat de fibra de taronja en sorbet de taronja pot ser
perfectament viable, tant des d’un punt de vista tecnològic com econòmic, i se n’obtindria un
producte amb propietats fisicoquímiques semblants al producte original i, fins i tot, amb
major acceptació des d’un punt de vista sensorial —com fou el cas de la mostra sorbet 3 %.