[cat] La viticultura a les Illes Balears ha experimentat un procés de millora en termes de qualitat durant les darreres dues dècades. Això ha estat possible gràcies a l’esforç dels viticultors i vinicultors, les característiques geo climàtiques de les Illes i sobretot a l’existència de varietats autòctones. Aquests fets han permès l’obtenció d’un vi amb unes característiques pròpies, que els diferencien de la resta de vins elaborats a partir de varietats foranies. Per tant, és de gran interès avaluar i caracteritzar la producció i qualitat d’aquestes varietats autòctones, per a seguir avançant en la millora del sector a les Illes.
Aquest projecte es centrarà en la caracterització de la producció i qualitat d’una d’elles, concretament la varietat Callet Negrella, sobre la qual encara s’han fet pocs estudis ja que fa relativament poc temps que s’ha descobert i descrita. Actualment encara es troba en procés d’inscripció al registre comercial de varietats.
Per poder avaluar millor els resultats, els hem comparat amb els obtinguts d’altres varietats negres autòctones i foranies cultivades al mateix camp experimental, situat a Porreres i anomenat “Son Porquer”. D’aquesta manera hem pogut determinar amb més exactitud tant el potencial productiu com el qualitatiu del Callet Negrella, cosa que ens ha permès veure amb quins aspectes destaca i amb quins altres flaqueja. A més, aquest projecte podrà servir de referència per als viticultors interessats amb aquesta varietat.