[cat] La capsaïcina és una oleorresina que es produeix com a producte del metabolisme secundari en algunes varietats de Capsicum. A la bibliografia existent fins ara s'ha demostrat que la capsaïcina funciona com a repel·lent de micromamífers en la ingesta de llavors, principalment per l'efecte que produeix la pungència (coentor). També s'ha observat que té un efecte al·lelopàtic, d'intensitat variable, sobre la germinació de diverses espècies. En aquest treball hem volgut utilitzar varietats de pebre coent que es cultiven a Mallorca i, d'una manera casolana, recobrir llavors amb pebre en pols i determinar si podria utilitzar-se com a repel·lent. Així mateix, s'ha analitzat l'efecte que té aquest pebre sobre la germinació de les llavors. La idea seria poder dur a terme reforestacions amb llavor. Aquest fet tendria, per una banda avantatges de caire econòmic atès que la pols de pebre és més barata que la capsaïcina pura; i per altra banda de caire ecològic perquè és un tractament més respectuós amb la fauna, i les plantes que s'obtenguessin, tendrien un sistema radicular millor que les que se sembren de planter. El treball s'ha realitzat amb 3 varietats de pebre coent i dues espècies forestals, Pinus halepensis i Pistacia lentiscus.