Influència del reg i del maneig del sòl en la qualitat del raïm i del vi de les varietats Ull de llebre i Garnatxa negra

Show simple item record

dc.contributor Escalona Lorenzo, José Mariano
dc.contributor.author Castelló Blanco, Mateu
dc.date 2015
dc.date.accessioned 2020-03-24T10:20:43Z
dc.date.available 2020-03-24T10:20:43Z
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11201/151254
dc.description.abstract [eng] The lack of water available in soils is one of the major limitant factors to vineyard yields in warm climates. The improvement of water status has an influence over the plant's vigour and yield, but also over quality parameters of the grapes produced. Agronomic tasks such as watering and soil management have an impact on water availability in soils.. The experiment was conducted in the experimental vineyard of the University of the Balearic Islands in 2014, planted with vine stocks from Tempranillo and Grenache varieties. The plants were subjected to two treatments, one based on irrigation and the other on the establishment of a permanent vegetal cover of the soil and a control treatment based in non-irrigated bare grounded plants. Micro-vinifications were performed from harvested grapes, evaluating fermentation rates for each treatment and proceeding to analysis of content of general and phenolic quality compounds from the resulting wines. A major difference was observed in harvest ratios, offering watered plants yields and berry sizes markedly larger than control and cover. Results from grape analysis show difference between the studied varieties, observing a greater influence of treatments in Tempranillo, where water limitation caused by the vegetal cover resulted in musts less acidic and with higher content of sugars, as well as a higher phenolic concentration and colour intensity. Resulting wines revealed differences between the two varieties in the case of irrigation treatment, presenting however cover treatment wines with substancially higher content of phenolic compounds, colour intensity and higher predominance of red pigments over yellow ones in both varieties.
dc.description.abstract [cat] La manca de disponibilitat hídrica del sòl és un dels principals factors limitants per a la productivitat de la vinya en climes càlids. Una millora de l'estat hídric de la planta té una influència sobre el vigor i productivitat dels ceps, però també sobre la qualitat del raïm. Pràctiques agronòmiques com el reg i el maneig del sòl tenen un impacte sobre l'aigua disponible del sòl. L'experiment es realitzà el 2014 a la vinya experimental de la Universitat de les Illes Balears, plantada amb les varietats Ull de llebre i Garnatxa negra. Les plantes foren sotmeses a dos tractaments basats en l'aplicació de reg i la implantació d'una coberta vegetal permanent i un control basat en sòl nu sense reg. Es mesuraren aspectes de creixement i rendiment així com el contengut de composts de qualitat dels raïms en les darreres fases de la maduració i en verema. Es realitzaren micro-vinificacions dels raïms veremats, avaluant els ritmes de fermentació per a cada tractament i es procedí a analitzar el contengut de composts de qualitat generals i fenòlics dels vins resultants. S'observà una diferència important en el rendiment dels ceps, presentant les plantes regades productivitats sensiblement majors i baies de major mida que control i coberta. L'anàlisi de qualitat dels raïms mostrà diferències entre varietats, observant-se una major incidència dels tractaments en el cas d'Ull de llebre, on la limitació hídrica de la coberta tengué com a resultat mosts amb major concentració de sucres, menys àcids i amb major càrrega fenòlica i intensitat colorant. Els vins resultants mostraren diferències entre les varietats estudiades en el cas de reg, presentant no obstant el tractament coberta vins amb major contengut fenòlic, intensitat colorant i major predominància de pigments roigs sobre grocs en ambdues varietats.
dc.format application/pdf
dc.language.iso cat
dc.publisher Universitat de les Illes Balears
dc.rights all rights reserved
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject 62 - Enginyeria. Tecnologia
dc.title Influència del reg i del maneig del sòl en la qualitat del raïm i del vi de les varietats Ull de llebre i Garnatxa negra
dc.type info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.keywords Vinya
dc.subject.keywords Raïm
dc.subject.keywords Vi
dc.subject.keywords Qualitat
dc.subject.keywords Reg


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record