[cat] La
manca
d’aigua
pel
consum
humà
i
reg
de
cultius
es
perfila
com
un
dels
principals
problemes
del
segle
XXI.
La
reutilització
de
les
aigües
residuals
pot
ser
de
gran
importància
per
solucionar
aquest
gran
problema,
de
la
mateixa
manera
que
es
dóna
un
ús
a
una
aigua
que
generalment
acaba
als
torrents
o
al
mar.
Per
saber
si
el
reg
amb
aigües
regenerades
és
viable
s’ha
realitzat
un
experiment
a
l’EDAR
d’Ariany,
que
s’engloba
dins
el
projecte
EARSAC
de
l’empresa
TRAGSA,
on
s’han
plantat
diverses
espècies
hortícoles
(tomatigueres,
pebrers,
cogombres
i
cols)
i
s’han
observat
i
comparat
respecte
el
reg
amb
aigua
de
pou
els
efectes
sobre
el
potencial
hídric,
intercanvi
de
gasos,
estat
nutricional,
estat
sanitari,
producció
i
la
seva
qualitat
en
els
cultius,
i
també
els
efectes
que
té
sobre
el
sòl.
També
s’ha
avaluat
el
comportament
dels
cultius
quan
són
regats
amb
aigua
regenerada
juntament
amb
un
suplement
de
fertilització
mineral.
Les
plantes
regades
amb
aigües
regenerades
presenten
unes
produccions
similars
a
les
plantes
regades
amb
aigua
de
pou,
tot
i
que
varia
segons
el
cultiu.
S’observa
com
alguns
paràmetres
varien
segons
el
cultiu
i
l’origen
de
l’aigua
de
reg
(regenerada
o
de
pou).
S’han
trobat
contaminacions
a
la
part
exterior
dels
fruits.
La
qualitat
d’aquests
també
depèn
del
cultiu,
essent
similar
als
dos
tipus
de
reg,
tot
i
que
en
general
el
tractament
d’aigua
regenerada
amb
fertilitzant
és
el
que
mostra
uns
millors
resultats.
L’aigua
regenerada
no
presenta
problemes
sanitaris
sempre
que
es
duguin
a
terme
una
sèrie
de
mesures
preventives.
A
tots
els
tractaments
(reg
amb
aigua
de
pou
i
reg
amb
aigua
regenerada)
hi
ha
un
augment
de
la
salinitat
en
el
moment
que
es
duu
a
terme
el
reg
però
que
desapareix
amb
les
pluges
d’hivern.