[cat] Amb la finalitat de estudiar l’efecte que tenen el pes i l’alimentació en la qualitat de la carn dels mens de raça Mallorquina s’ha dissenyat el present projecte on s’han seleccionat 50 anyells de diferents explotacions ramaderes d’arreu de l’illa de Mallorca. D’aquests 50 animals se’n distingeixen cinc grups de 10 mens cada un diferenciats per els diferents pesos i alimentacions rebudes en el seu maneig. Aquets comprenen animals de fins a 7kg, de 7 a 10kg i més de 10kg, i alimentats solament amb llet materna, pastura i farratge, o concentrat alimentari.
Una vegada els animals foren traslladats a l’escorxador se’ls realitzaren els pesatges necessaris per avaluar-ne els rendiments i els amidaments corporals. Posteriorment es traslladaren les canals al laboratori on van ser especejades per tal de seguir amb el seu anàlisi qualitatiu.
Així s’avaluaren també la conformació de les canals d’aquesta raça i els atributs de la seva carn com el color, la textura, el contingut en pigments hemínics, la capacitat de retenció d’aigua, les pèrdues per cuinat, el perfil d’àcids grassos i la capacitat antioxidant.
Els resultats obtinguts denotaren un major rendiment i una major qualitat de la carn en els animals que no van ser alimentats amb concentrats alimentaris. També s’observà una elevada capacitat antioxidant independentment de l’alimentació rebuda.