Estudi agronòmic i enològic de varietats minoritàries de vinya de les Illes Balears en cultiu ecològic

Show simple item record

dc.contributor Cifre Llompart, Josep
dc.contributor.author Pons Capó, Biel
dc.date 2015
dc.date.accessioned 2020-03-24T10:28:36Z
dc.date.available 2020-03-24T10:28:36Z
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11201/151517
dc.description.abstract [cat] Actualment el sector vitícola Balear és el sector agrari amb major potencial econòmic de les Illes Balears. Els darrers anys ha augmentat considerablement tant la producció com l’exportació del vi de la nostra terra, molt influenciat per la demanda dels turistes que visiten les Illes. Per tal d’oferir un producte més propi i diferenciat del de la competència d’altres zones vitícoles, de cada vegada més s’intenta incorporar noves varietats a la producció dels diferents vins concedint així trets característics que els fan diferenciar-se. També és conegut, que va creixent la demanda de productes ecològics i els vins no en són una excepció. Per aquest motiu aquest projecte es centra en la caracterització agronòmica i enològica de varietats minoritàries de les Illes Balears, cultivades en règim de producció ecològic. L’estudi s’ha realitzat a la Finca Can Axartell del terme municipal de Pollença, finca on es produeix vi ecològic. Per a poder realitzar el treball s’han utilitzat un total de 18 varietats autòctones de vinya. La caracterització agronòmica va consistir en el seguiment del cultiu: la fenologia de les plantes, l’evolució dels atacs dels patògens i la resistència que oferien les plantes i la producció. Pel que fa a la caracterització enològica es van mesurar alguns paràmetres de qualitat del most: com són el contingut en sucres, acidesa total, pH i densitat; a més, de la caracterització química i sensorial dels vins obtinguts per simulació de les condicions tant de graduació alcohòlica com d’acidesa: contingut en polifenols totals, concentració d’antocians i tanins i les seves característiques cromàtiques. Els primers resultats mostren el potencial d’algunes varietats pel que fa a la seva evolució en cultiu ecològic front els principals patògens i a l’aptitud enològica d’algunes varietats. Tot i això, és necessari una continuació en l’estudi de les varietats minoritàries d’origen Balear.
dc.format application/pdf
dc.language.iso cat
dc.publisher Universitat de les Illes Balears
dc.rights all rights reserved
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject 62 - Enginyeria. Tecnologia
dc.title Estudi agronòmic i enològic de varietats minoritàries de vinya de les Illes Balears en cultiu ecològic
dc.type info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.keywords Vinya
dc.subject.keywords Varietat minoritàries Balears
dc.subject.keywords Cutliu Ecològic
dc.subject.keywords Caracterització Agronòmica i Enològica


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record