Efecte de la supressió del reg en vinyes de vinificació sobre els principals paràmetres de producció i qualitat de raïm i vi

Show simple item record

dc.contributor Cifre Llompart, Josep
dc.contributor Bota Salort, Josefina
dc.contributor.author Massanet Neubaur, Maria
dc.date 2017
dc.date.accessioned 2020-03-25T09:30:49Z
dc.date.available 2020-03-25T09:30:49Z
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11201/151801
dc.description.abstract [cat] L’impacte que està causant el canvi climàtic ésmés que evident, i amb ell la disponibilitat d’aigua per a l’agricultura està disminuint. En els darrers anys s’han produït alteracions en les temperatures, la concentració de diòxid de carboni i les precipitacions, afectant considerablement al sector primari, dependent d’aquests factors per a la seva activitat. L’escassa disponibilitat hídrica està fent que el maneig dels cultius es replantegi per a ser més eficients en l’ús de l’aigua i així reduir els efectes que comporta el canvi climàtic. Aquest projecte estudia les conseqüències de suprimir la dosi de reg en vinyes de vinificació per així reduir l’impacte ambiental que causa aquest consumhídric. L’estudi s’ha realitzat en condicions de camp, en una vinya comercial, per a poder extrapolar de manera més fiable els resultats obtinguts. A més, donada la gran variabilitat genètica de la vinya (Vitis vinifera L.), l’experiment s’ha dut a terme en dues varietats diferents: Callet, una varietat autòctona de Balears a priori més ben adaptada a la sequera degut a les condicions locals; iMerlot, utilitzada internacionalment en la producció de vins. Durant l’any 2016 i coincidint amb els diferents estats fenològics de les plantes s’han realitzat diversos mostrejos als ceps escollits. Els paràmetres analitzats han estat els de producció i rendiment, creixement dels ceps, eficiència en l’ús de l’aigua de les plantes i qualitat del producte obtingut, i els seus resultats s’han relacionat en funció de la varietat i del reg o no reg de les plantes. Finalment s’ha pogut concloure que la dosi de reg aplicada en aquesta vinya en concret no augmenta significativament els valors de producció ni qualitat del raïm. Cap de les dues varietats s’ha vist afavorida pel reg que se realitza en aquesta finca front al reg nul, i fins i tot el vi de la varietat Callet ha obtingut una valoració organolèptica major en el tractament de reg nul. És per això que la supressió del reg en vinyes adultes de clima mediterrani és viable, augmentant així l’eficiència mediambiental de l’explotació i la seva rendibilitat econòmica. Així i tot, aquests resultats s’han de traslladar amb cautela a altres finques, ja que tot i ser una finca generalitzada, té particularitats. A més és necessària la repetició de l’estudi durant més anys, degut sobretot a les condicions ambientals canviants.
dc.format application/pdf
dc.language.iso cat
dc.publisher Universitat de les Illes Balears
dc.rights all rights reserved
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject 62 - Enginyeria. Tecnologia
dc.title Efecte de la supressió del reg en vinyes de vinificació sobre els principals paràmetres de producció i qualitat de raïm i vi
dc.type info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.keywords Vinya
dc.subject.keywords Aigua
dc.subject.keywords Reg
dc.subject.keywords Producció
dc.subject.keywords Qualitat


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics