dc.contributor |
Lladó Sampol, Isabel
|
|
dc.contributor.author |
Bibiloni Bernat, Catalina
|
|
dc.date |
2020 |
|
dc.date.accessioned |
2020-11-25T12:45:33Z |
|
dc.date.available |
2020-11-25T12:45:33Z |
|
dc.date.issued |
2020-11-25 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11201/154497 |
|
dc.description.abstract |
[cat] Les dietes vegetarianes són aquelles què exclouen la carn, el peix i qualsevol tipus
d’animal del seu règim. Aquestes es caracteritzen per una incorporació minvada de lípids,
una major ingesta de vitamines, minerals i carbohidrats i una manca de deficiència
nutricional en cas que la dieta es dugui a terme de forma ben planificada i equilibrada.
Aquestes particularitats de la dieta es mostraren significativament lligades amb la
prevenció i el tractament de patologies cardiometabòliques, les quals són un grup de
complicacions què integren els símptomes de la síndrome metabòlica (SM), com
resistència insulínica i risc cardiovascular, amb altres aspectes bioquímics, com l’estrès
oxidatiu i la inflamació. D’aquestes malalties, destacaren l’obesitat, la diabetis mellitus
tipus 2 (DM2), les patologies cardiovasculars (CVD) i la SM en sí, les quals presentaren
una forta interconnexió entre sí. Així doncs, mitjançant una recerca bibliogràfica, es van
evidenciar els beneficis del vegetarianisme pel que fa a la reducció de pes corporal, al
control glucèmic, a la rebaixa de la pressió sanguínia i al risc d’aterosclerosis, entre
altres, resultant així en una disminució de la incidència i/o de l’avanç de les malalties
cardiometabòliques. |
ca |
dc.description.abstract |
[eng] Vegetarian diets are those that exclude meat, fish and any type of animal from their diet.
These are characterized by a decreased incorporation of lipids, a higher intake of
vitamins, minerals and carbohydrates and a lack of nutritional deficiency if the diet is
carried out in a well-planned and balanced way. These particularities of the diet were
significantly linked to the prevention and treatment of cardiometabolic pathologies, which
are a group of complications that integrate the symptoms of metabolic syndrome (SM),
such as insulin resistance and cardiovascular risk, with other biochemical aspects, such
as oxidative stress and inflammation. These diseases included obesity, diabetes mellitus
type 2 (DM2), cardiovascular diseases (CVD) and SM itself, which stood out for their
strong interconnection. Thus, a literature search highlighted the benefits of vegetarianism
in terms of reducing body weight, glycemic control, lowering blood pressure, the risk of
atherosclerosis, among others, resulting in a decreased incidence and / or progression of
cardiometabolic diseases. |
ca |
dc.format |
application/pdf |
|
dc.language.iso |
cat |
ca |
dc.publisher |
Universitat de les Illes Balears |
|
dc.rights |
all rights reserved |
|
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
|
dc.subject |
577 - Bioquímica. Biologia molecular. Biofísica |
ca |
dc.subject.other |
Dieta vegetariana |
ca |
dc.subject.other |
Cardiometabòlic |
ca |
dc.subject.other |
Obesitat |
ca |
dc.subject.other |
Diabetis |
ca |
dc.subject.other |
Cardiovascular |
ca |
dc.title |
L'impacte cardiometabòlic de les dietes vegetarianes |
ca |
dc.type |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
ca |
dc.type |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
|