L'impacte cardiometabòlic de les dietes vegetarianes

Show simple item record

dc.contributor Lladó Sampol, Isabel
dc.contributor.author Bibiloni Bernat, Catalina
dc.date 2020
dc.date.accessioned 2020-11-25T12:45:33Z
dc.date.available 2020-11-25T12:45:33Z
dc.date.issued 2020-11-25
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11201/154497
dc.description.abstract [cat] Les dietes vegetarianes són aquelles què exclouen la carn, el peix i qualsevol tipus d’animal del seu règim. Aquestes es caracteritzen per una incorporació minvada de lípids, una major ingesta de vitamines, minerals i carbohidrats i una manca de deficiència nutricional en cas que la dieta es dugui a terme de forma ben planificada i equilibrada. Aquestes particularitats de la dieta es mostraren significativament lligades amb la prevenció i el tractament de patologies cardiometabòliques, les quals són un grup de complicacions què integren els símptomes de la síndrome metabòlica (SM), com resistència insulínica i risc cardiovascular, amb altres aspectes bioquímics, com l’estrès oxidatiu i la inflamació. D’aquestes malalties, destacaren l’obesitat, la diabetis mellitus tipus 2 (DM2), les patologies cardiovasculars (CVD) i la SM en sí, les quals presentaren una forta interconnexió entre sí. Així doncs, mitjançant una recerca bibliogràfica, es van evidenciar els beneficis del vegetarianisme pel que fa a la reducció de pes corporal, al control glucèmic, a la rebaixa de la pressió sanguínia i al risc d’aterosclerosis, entre altres, resultant així en una disminució de la incidència i/o de l’avanç de les malalties cardiometabòliques. ca
dc.description.abstract [eng] Vegetarian diets are those that exclude meat, fish and any type of animal from their diet. These are characterized by a decreased incorporation of lipids, a higher intake of vitamins, minerals and carbohydrates and a lack of nutritional deficiency if the diet is carried out in a well-planned and balanced way. These particularities of the diet were significantly linked to the prevention and treatment of cardiometabolic pathologies, which are a group of complications that integrate the symptoms of metabolic syndrome (SM), such as insulin resistance and cardiovascular risk, with other biochemical aspects, such as oxidative stress and inflammation. These diseases included obesity, diabetes mellitus type 2 (DM2), cardiovascular diseases (CVD) and SM itself, which stood out for their strong interconnection. Thus, a literature search highlighted the benefits of vegetarianism in terms of reducing body weight, glycemic control, lowering blood pressure, the risk of atherosclerosis, among others, resulting in a decreased incidence and / or progression of cardiometabolic diseases. ca
dc.format application/pdf
dc.language.iso cat ca
dc.publisher Universitat de les Illes Balears
dc.rights all rights reserved
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject 577 - Bioquímica. Biologia molecular. Biofísica ca
dc.subject.other Dieta vegetariana ca
dc.subject.other Cardiometabòlic ca
dc.subject.other Obesitat ca
dc.subject.other Diabetis ca
dc.subject.other Cardiovascular ca
dc.title L'impacte cardiometabòlic de les dietes vegetarianes ca
dc.type info:eu-repo/semantics/bachelorThesis ca
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics