dc.description.abstract |
[cat] La dieta és el factor de risc més significatiu per a la discapacitat i mort prematura, a més d’estar relacionada amb la majoria de malalties metabòliques. Una de les dietes o patrons dietètics més ben estudiats per a la promoció de la salut és la dieta mediterrània demostrant que disminueix el desenvolupament de malalties cardiovasculars, càncer de mama, depressió, càncer colorectal, diabetis, obesitat, asma, disfunció erèctil i disminució cognitiva, gràcies a la presència de bioactius com els carotenoides en aquesta dieta. Sabent de la importància de la promoció d’aquests patrons, l’objectiu de l’estudi es saber i analitzar els coneixements dels estudiants universitaris respecte als carotenoides, uns dels principals bioactius d’un patró d’alimentació saludable. Per a dur-lo a terme, s’ha realitzat un qüestionari de 10 preguntes tancades amb opció múltiple, i resposta única o múltiple, proporcionat pel Dr. Joan Ribot Riutort, dissenyat conjuntament amb altres grups d’investigació associats al projecte CA15136 - European network to advance carotenoid research and applications in agro-food and health (EUROCAROTEN), a alumnes de la UIB dels graus de Biologia, Bioquímica i Infermeria, i diferents màsters i doctorands, i a alumnes de grau de ciències de la Universitat de Luxemburg, i de màster de la universitat de Jena (Alemanya). L’anàlisi s’enfoca específicament: en primer lloc saber el grau de coneixement en relació a l’especialització de l’alumne (grau, màster, doctorat); les possibles diferències entre les universitats d’Europa (Jena-Alemanya i Luxemburg) i la UIB; i finalment el contrast entre els coneixements dels estudiants de ciències de la salut (Infermeria) i els estudiants de ciències de la vida (Biologia i Bioquímica) de la UIB. Demostrant així, que el grau de coneixement és directament proporcional al grau d’especialització de l’estudiant, que no hi ha diferències entre universitats, i que els estudiants de ciències de la vida (Biologia i Bioquímica) presenten majors coneixements que els de ciències de la salut (Infermeria). Aquesta tendència es podria revertir i/o atenuar per mitjà d’intervencions en les diferents assignatures dels graus, i s’establirien unes bases sòlides per a garantir la promoció d’una dieta saludable a la població general, i prevenir a aquest grup de malalties cròniques i avalar un envelliment saludable. |
ca |