[cat] Nombroses evidències científiques assenyalen els beneficis sobre la preservació del medi
ambient i la salut personal que comportaria una reducció dràstica de la producció industrial de
carn, així com de la seva progressiva substitució pel consum de proteïnes d’origen vegetal
(Willett et al., 2019) .
Amb tot, bona part de la població, o bé desconeix la problemàtica, o bé mostra reticències
de diversa índole a l'hora de modificar els seus hàbits alimentaris, on la carn hi juga un paper
nutritiu fonamental. Avui dia però hom pot disposar de molta informació i material sobre el
consum d’aliments i el seu impacte sobre la salut, la sostenibilitat i el benestar animal que són
divulgats a través de les xarxes socials. En elles hi trobem “influencers” que recomanen dietes
vegetarianes o veganes, així com proporcionen accés a nombrosos documents audiovisuals
basats en evidències científiques sobre aquesta problemàtica. Pot resultar així interessant tenir en
consideració aquests dos elements mediàtics com a un recurs important per influenciar un canvi
d'hàbits alimentaris en la majoria de la població.
Per aquesta raó, en el present treball es du a terme una revisió sobre la psicologia i la
difusió del vegetarianisme, analitzant-se també quines són les claus psicològiques per tal de què
les xarxes tinguin una influència social efectiva en la promoció d’hàbits alimentaris més
saludables i sostenibles. Ens centrarem aquí en l’objectiu de la reducció de carn.
S’ha procedit igualment a fer un recull del gruix de documentals que tracten de
sensibilitzar sobre hàbits alimentaris saludables, les pràctiques de producció d’aliments
insostenibles i el maltractament animal, usualment associat aquest al sistema de producció
industrial intensiva de carn per satisfer una demanda creixent a nivell mundial. Finalment, en funció d’aquestes evidències, s’apunten una sèrie de conclusions sobre el
paper positiu que poden arribar a jugar les xarxes socials i els documents audiovisuals en la tasca
divulgativa dels coneixements científics que, des de les ciències de la salut, les ciències
ambientals i les ciències del comportament, se’ns donen sobre els beneficis de la reducció del
consum de carn i l’increment del consum de proteïnes d’origen vegetal, preferentment de
producció local, estacional i ecològica.