Estudi per a la creació d’un distintiu de qualitat per a les varietats locals de les Illes Balears

Show simple item record

dc.contributor Cifre Llompart, Josep
dc.contributor Vich Martorell, Gabriel Àngel
dc.contributor.author Massanet Neubaur, Maria
dc.date 2020
dc.date.accessioned 2021-09-21T05:58:39Z
dc.date.available 2021-09-21T05:58:39Z
dc.date.issued 2020-10-18
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11201/155705
dc.description.abstract [cat] En els darrers anys s’ha posat de manifest la importància que té l’agricultura de proximitat per fer front al canvi climàtic i garantir la sobirania alimentària dels pobles. En aquest punt entren en joc de manera no menys important les varietats locals o tradicionals, aquelles que han estat cultivades generació rere generació, adaptant-se a les condicions ambientals i al territori on s’han reproduït. Aquestes varietats formen part del que es coneix com a biodiversitat agrícola o cultivada, que ha anat desapareixent amb el pas del temps, però que avui en dia i gràcies a la feina de diferents pageses i col·lectius, s’està lluitant per recuperar, conservar i difondre a la resta de la població. Un dels plantejaments sorgits per fer front a aquesta pèrdua de biodiversitat cultivada i al seu coneixement associat ha estat el de la creació d’una marca o un distintiu de qualitat per aquestes varietats locals. A l’hora de crear una marca, una de les tasques més importants i de vegades no tenguda en compte és la recollida d’informació prèvia a la creació, i és aquesta etapa la que s’ha desenvolupat en el present projecte. Aquesta informació inicial inclou la investigació de casos semblants de marques de qualitat, de tipologies de marques i normativa existent, així com l’exploració del que considera la població implicada en la temàtica. La recerca realitzada ha permès aprofundir en diferents casos de marques o distintius de qualitat existents o que han existit arreu del territori europeu, per aprendre de les situacions d’èxit i estudiar els inconvenients d’algunes d’elles. Així mateix, per conèixer l’opinió del sector agrari davant la creació d’un distintiu per a les varietats locals, s’ha dut a terme una enquesta que ha recopilat tant la necessitat de creació d’aquest com les diferents opcions i requeriments a tenir en compte a l’hora de crear-la. Una vegada reunida i processada la informació de la població enquestada, formada per productors i venedors de producte fresc i transformat de les Illes Balears, s’ha pogut concloure que el sector agrari balear sí que veu necessària la creació d’una marca o distintiu de qualitat per a les varietats locals. Aquesta marca o distintiu podria ser de tipus col·lectiu o de garantia, i hauria de protegir la totalitat dels productes agroalimentaris, des del material vegetal fins als productes de segona transformació. A més, un dels requisits per ser usuari de la marca hauria de ser la producció de la varietat local seguint uns criteris mínims del cultiu tradicional d’aquesta. A partir d’aquests resultats i per donar continuïtat al projecte, seria convenient dur a terme un estudi de viabilitat econòmica de la marca, per conèixer quines són les despeses derivades de la creació, gestió i control d’aquesta, així com realitzar una recerca de finançament per poder afrontar-les i considerar la quota que s’hauria de pagar per ser-ne usuari. Finalment, i una vegada garantida aquesta viabilitat econòmica, s’ha de redactar el plec de condicions o reglament a partir de les consideracions recollides en aquest estudi. ca
dc.format application/pdf
dc.language.iso cat ca
dc.publisher Universitat de les Illes Balears
dc.rights all rights reserved
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject 63 - Agricultura. Silvicultura. Zootècnia. Caça. Pesca ca
dc.subject 631 - Agricultura. Agronomia. Maquinària agrícola. Sòls. Edafologia agrícola ca
dc.subject.other Biodiversitat ca
dc.subject.other Varietats locals ca
dc.subject.other Varietats tradicionals ca
dc.subject.other Marca ca
dc.subject.other Distintiu ca
dc.subject.other Qualitat ca
dc.title Estudi per a la creació d’un distintiu de qualitat per a les varietats locals de les Illes Balears ca
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis ca
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated 2021-07-02T06:55:03Z


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics