[cat] Durant el mes d’octubre de 2016 es va detectar per primera vegada a Espanya el bacteri
fitopatogen Xylella fastidiosa. Aquesta detecció va ser Mallorca, concretament a Porto Cristo
(Manacor) i posteriorment es van realitzar nombroses deteccions tant a l’illa de Mallorca com a
les illes de Menorca i Eivissa (Olmo et al., 2017). Entre els cultius més afectats es troben els
ametllers de Mallorca, on s’ha detectat tant la subespècie multiplex com la fastidiosa; i la vinya,
també a Mallorca, afectada per la subespècie fastidiosa. Ambdós cultius són els de major
importància agronòmica de les illes, per aquesta raó en aquest treball s’han estudiat diverses
combinacions de varietats i portaempelts tant de vinya com d’ametller per tal de poder establir
un grau de tolerància/susceptibilitat de les varietats més importants. D’aquesta manera, s’han
estudiat 19 varietats de vinya en condicions d’hivernacle inoculades artificialment amb el
bacteri: ‘Argamussa’, ‘Chardonnay’, ‘Giró ros’, ‘Prensal’, ‘Sauvignon Blanc’, Vinater Blanc’,
‘Viognier, ‘Viura’, Cabernet’, ‘Callet’, ‘Esperó de Gall’, ‘Giró Negre’, ‘Gorgollassa’, ‘Mancés’,
‘Mandó’, ‘Manto Negro’, ‘Merlot’, ‘Syrah’ i ‘Tempranillo’; amb combinació amb 6 portaempelts:
‘P1103’, ‘R110’, ‘R140’, ‘41B’, ‘161/49’ i ‘SO4’. Així com també s’han observat els símptomes de
19 varietats infectades de manera natural a camp: ‘Viura’, ‘Syrah’, ‘Merlot’, ‘Callet’,
‘Gorgollassa’, ‘Sauvignon Blanc’, ‘Parellada’, ‘Viognier’, ‘Moscatell’, ‘Rielsing’, ‘Muscat’,
‘Tempranillo’, ‘Cabernet Sauvignon’, ‘Malvasia’, ‘Chardonnay’, ‘Manto Negro’, ‘Prensal’, ‘Giró
Ros’ i ‘Giró Negre’. Pel que fa a ametller, s’han estudiat 10 varietats inoculades en condicions
d’hivernacle: ‘Marinada’, ‘Penta’, ‘Avijor’, ‘Marta’, ‘Vairo’, ‘Soleta’, Belona’, ‘Isabelona’, ‘Guara’
i ‘Vialfas’; amb combinació amb 5 peus diferents: ‘GxN’, ‘GF677’, ‘RP20’, ‘RP40’ i ‘RR’. A més,
també s’ha estudiat la transmissió del bacteri mitjançant empelt a ametller, confirmant que és
un mètode de transmissió, encara que en aquest assaig, de baixa efectivitat (15,4%). Les
varietats més susceptibles de vinya tant en condicions d’hivernacle com en condicions de camp
han estat ‘Gorgollassa’ i ‘Viura’. Entre les varietats que han presentat menys símptomes es troba
‘Giró Ros’, la única que ho ha fet tant en camp com a hivernacle. En el cas de l’ametller, la varietat
que major susceptibilitat mostra és ‘Penta’ encara que els resultats són insuficients per a arribar
a unes conclusions fermes en quant a susceptibilitat varietal i es considera necessari continuar
estudiant-la.