Efectes protectors del Xanthohumol davant la resistència a la insulina induïda per estrès oxidatiu a adipòcits 3T3-L1

Show simple item record

dc.contributor Valle Gómez, Adamo
dc.contributor.author Mercer Bibiloni, Aina
dc.date 2021
dc.date.accessioned 2022-01-27T12:37:45Z
dc.date.available 2022-01-27T12:37:45Z
dc.date.issued 2022-01-27
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11201/157057
dc.description.abstract [cat] La resistència a la insulina és una condició fisiopatològica que, si s’agreuja i perdura en el temps, causa diabetis mellitus tipus 2 (DMT2). L’obesitat, el principal factor de risc de la resistència a la insulina, presenta una prevalença molt elevada a la població mundial, el que fa que el nombre de casos de DMT2 sigui també molt alt. Recentment, s’han atribuït propietats antiobesitat i antidiabètiques al xanthohumol (XN), un flavonoide prenilat present al llúpol (Humulus lupulus), planta emprada clàssicament per donar amargor a la cervesa. En primer lloc, en aquest estudi, ens vàrem proposar fer un anàlisi bibliogràfic de la relació existent entre els polifenols, particularment el XN, i el desenvolupament de resistència a la insulina i DMT2. En segon lloc, ens proposàrem comprovar la capacitat del XN per prevenir el desenvolupament de resistència a la insulina induïda per estrès oxidatiu al model d’adipòcits 3T3-L1. Per a avaluar-hi l’efecte del XN, es mesuren diferents paràmetres indicatius del nivell de sensibilitat a la insulina a l’adipòcit, com són la captació de glucosa, l’alliberació d’àcids grassos, l’acumulació de triglicèrids i l’activació de la proteïna Akt mitjançant l’ús de kits colorimètrics, tinció Oil Red O i western blot, respectivament. Entre els principals resultats, destaca que el XN va atenuar l’alliberació d’àcids grassos i IL-6 al medi. Aquests factors secretats pel teixit adipós son clau en el desenvolupament de resistència a la insulina. L’acumulació ectòpica de lípids i la lipotoxicitat associada, així com l’acció d’adipoquines proinflamatòries, contribueixen a accelerar el desenvolupament de resistència a la insulina a altres teixits com el múscul o el fetge. Així doncs, molècules com el XN, poden tenir interès com a suplements alimentaris amb efectes beneficiosos atenuant l’alliberació de factors del teixit adipós que promouen el desenvolupament de resistència a la insulina. Seran necessaris més estudis conduïts en models animals i humans per confirmar si realment el consum d’aquest compost pot reduir la incidència de DMT2. ca
dc.description.abstract [eng] Insulin resistance is a pathophysiological condition that, if aggravated and persists over time, causes type 2 diabetes mellitus (DMT2). Obesity, the leading risk factor for insulin resistance, is very prevalent in the world, making the number of DMT2 cases very high. Recently, anti-obesity and antidiabetic properties have been attributed to xanthohumol (XN), a prenylated flavonoid present in hops (Humulus lupulus), a plant classically used to give bitter taste to beer. First, this work includes a bibliographic review aimed to gain insight into the relationship between polyphenols, especially XN, and the development of T2DM. Second, we assayed the protective effect of XN on insulin resistance induced by oxidative stress in 3T3-L1 cell line. Several markers of insulin sensitivity were measured in adipocytes, such as glucose uptake, fatty acids release, lipid accumulation and Akt activation; using colorimetric kits, Oil red O staining and western blot, respectively. Among the main findings, XN attenuated the fatty acids and IL-6 release to the culture media. These factors released by adipocytes are key in the development of in insulin resistance. Ectopic fat accumulation, and its associated lipotoxicity, together with the action of proinflammatory adipokines, contribute to accelerate the development of insulin resistance in tissues such as muscle and liver. Thus, molecules such as XN may be of interest as dietary supplements with beneficial effects by attenuating the release of adipose tissue factors that promote the development of insulin resistance. Further studies in animal and human models will be needed to confirm whether consumption of this compound can actually reduce the incidence of DMT2 ca
dc.format application/pdf
dc.language.iso cat ca
dc.publisher Universitat de les Illes Balears
dc.rights all rights reserved
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject 577 - Bioquímica. Biologia molecular. Biofísica ca
dc.subject 616.4 - Patologia del sistema limfàtic, òrgans hematopoètics, endocrins ca
dc.subject.other Xanthohumol ca
dc.subject.other 3T3-L1 ca
dc.subject.other Adipòcit ca
dc.subject.other Resistència a la insulina ca
dc.subject.other Estrès oxidatiu ca
dc.subject.other Àcids grassos ca
dc.subject.other Obesitat ca
dc.subject.other Diabetis ca
dc.subject.other Antioxidant ca
dc.subject.other Polifenol ca
dc.title Efectes protectors del Xanthohumol davant la resistència a la insulina induïda per estrès oxidatiu a adipòcits 3T3-L1 ca
dc.type info:eu-repo/semantics/bachelorThesis ca
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics