Comparació del cultiu mixt d'ordi-lleguminosa amb el monocultiu d'ordi en condicions de camp: efectes fisiològics i bioquímics

Show simple item record

dc.contributor Cabot Bibiloni, Catalina
dc.contributor.author Pérez Pascual, Marina
dc.date 2021
dc.date.accessioned 2022-01-31T10:43:29Z
dc.date.available 2022-01-31T10:43:29Z
dc.date.issued 2022-01-31
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11201/157110
dc.description.abstract [cat] El model de sistema agrari dominant, basat en la producció intensiva de monocultius altament dependents d'inputs agrícoles, és altament insostenible i, alhora, vulnerable front el canvi climàtic. Per tal de transitar cap a models més resilients, és important augmentar els serveis ecosistèmics que proveeixen els cultius al conjunt de l’agroecosistema. En aquest estudi es planteja com a possible estratègia el cultiu d’associacions, concretament, tres basades en la combinació cereal-lleguminosa: ordi amb veça (AOV), favó (AOF) i amb ambdues espècies (AOVF). Per tal d’analitzar la influència de les tres s’han comparat amb parcel·les de monocultiu d’ordi (MO) i s’han determinat diversos efectes fisiològics (seguiment de la longitud, biomassa humida i seca) i bioquímics (clorofil·la a i b, juntament amb els carotenoides) en mostres d’ordi procedents dels cultius mixts i del MO. Els resultats d’AOV han mostrat diferències estadísticament significatives respecte a MO en tots els paràmetres – exceptuant els carotenoides –, assenyalant el seu possible potencial per millorar el desenvolupament vegetal de l’ordi. D’altra banda, AOF i AOVF malgrat que també han mostrat diferències estadísticament significatives respecte a la longitud, la clorofil·la a i la biomassa humida, no sobre la biomassa seca ni la resta de pigments; el que suggereix que la seva influència sobre el desenvolupament vegetal de l’ordi sigui més subtil, però que podria facilitar la captació de recursos hídrics. Per tant, aquestes primeres dades són prometedores respecte a l’aprovisionament de nous serveis ecosistèmics mitjançant sistemes de cultius basats en les associacions esmentades i, al seu torn, adverteixen de la importància de seleccionar correctament els sistemes de cultiu en funció de les necessitats. ca
dc.format application/pdf
dc.language.iso cat ca
dc.publisher Universitat de les Illes Balears
dc.rights all rights reserved
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject 577 - Bioquímica. Biologia molecular. Biofísica ca
dc.subject.other Monocultiu ca
dc.subject.other Associació cereal-lleguminosa ca
dc.subject.other Ordi ca
dc.subject.other Veça ca
dc.subject.other Favó ca
dc.title Comparació del cultiu mixt d'ordi-lleguminosa amb el monocultiu d'ordi en condicions de camp: efectes fisiològics i bioquímics ca
dc.type info:eu-repo/semantics/bachelorThesis ca
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics