[cat] L’esperança de vida ha augmentat i seguirà fent-ho amb el pas dels anys, pel que l’estudi de les conseqüències de l’envelliment poblacional es fa més important. Entre d’altres alteracions associades, el procés d’envelliment es relaciona amb el deteriorament cognitiu que pot conduir al desenvolupament de malalties neurodegeneratives. Una de les causes principals d’aquest deterior són els danys produïts per l’estrès oxidatiu dels radicals lliures. Aquests radicals s’han pogut associar amb els danys cerebrals típics de l’envelliment i amb un declivi monoaminèrgic. Per poder pal·liar els efectes dels radicals lliures s’estan estudiant diversos compostos antioxidants, que semblen presentar propietats neuroprotectores, com els polifenols. En el present estudi, es van avaluar els efectes de la ingesta moderada de cervesa sobre els sistemes monoaminèrgics. Es van realitzar tres tractaments diferents en rates mascle velles amb una durada de tres mesos. Un tractament d’administració de cervesa amb alcohol 5% (n=8, 34 ml/kg/dia), un segon tractament de cervesa sense alcohol (n=8, 34 ml/kg/dia), un altre tractament de cervesa sense alcohol amb addició d’alcohol etílic (n=8, 34 ml/kg/dia) i un grup control que va disposar d’aigua. L’objectiu d’aquest treball va ser avaluar els efectes de la cervesa sobre el deterior cognitiu i poder estudiar la interacció que té el contingut alcohòlic en aquest efectes, per això es va realitzar un anàlisi per cromatografia (HPLC) de les principals monoamines presents en l’estriat, una regió implicada en la memòria i el correcte funcionament cognitiu. Els resultats mostren que la ingesta moderada de cervesa no presenta efectes neuroprotectors clars, però tampoc perjudicials sobre els sistemes monoaminèrgics cerebrals i que el contingut alcohòlic no interacciona amb aquests efectes.
[spa] La esperanza de vida ha aumentado y seguirá haciéndolo con el paso de los años, por lo que el estudio de las consecuencias del envejecimiento poblacional se hace más importante. Entre otras alteraciones asociadas, el proceso de envejecimiento se relaciona con el deterioro cognitivo que puede conducir al desarrollo de enfermedades neurodegenerativas. Una de las causas principales de este deterioro son los daños producidos por el estrés oxidativo de los radicales libres. Estos radicales se han podido asociar con los daños cerebrales típicos del envejecimiento y con un declive monoaminérgico. Para poder paliar los efectos de los radicales libres se están estudiando varios compuestos antioxidantes, que parecen presentar propiedades neuroprotectoras, como los polifenoles. En el presente estudio, se evaluaron los efectos de la ingesta moderada de cerveza sobre los sistemas monoaminérgicos. Se realizaron tres tratamientos diferentes en ratas macho viejas con una duración de tres meses. Un tratamiento de administración de cerveza con alcohol 5% (n = 8, 34 ml / kg / día), un segundo tratamiento de cerveza sin alcohol (n = 8, 34 ml / kg / día), otro tratamiento de cerveza sin alcohol con adición de alcohol etílico (n = 8, 34 ml / kg / día) y un grupo control que dispuso de agua. El objetivo
4
de este trabajo fue evaluar los efectos de la cerveza sobre el deterioro cognitivo y poder estudiar la interacción que tiene el contenido alcohólico en estos efectos, por lo que se realizó un análisis por cromatografía (HPLC) de las principales monoaminas presentes en el estriado, una región implicada en la memoria y el correcto funcionamiento cognitivo. Los resultados muestran que la ingesta moderada de cerveza no presenta efectos neuroprotectores claros, pero tampoco perjudiciales sobre los sistemas monoaminérgica cerebrales y que el contenido alcohólico no interacciona con estos efectos.
[eng] Life expectancy has increased and will continue to do so over the years, making the study of the consequences of population aging more important. Among other associated disorders, the aging process is associated with cognitive impairment that can lead to the development of neurodegenerative diseases. One of the main causes of this deterioration is the damage caused by the oxidative stress of free radicals. These radicals have been associated with brain damage typical of aging and a monoaminergic decline. In order to alleviate the effects of free radicals, various antioxidant compounds are being studied, which appear to have neuroprotective properties, such as polyphenols. In the present study, the effects of moderate beer intake on monoaminergic systems were evaluated. Three different treatments were performed on old male rats lasting three months. One treatment of beer with alcohol 5% (n = 8.34 ml / kg / day), a second treatment of beer without alcohol (n = 8.34 ml / kg / day), another treatment of beer without alcohol with the addition of ethyl alcohol (n = 8.34 ml / kg / day) and a control group that had water. The aim of this work was to evaluate the effects of beer on cognitive impairment and to study the interaction of alcohol content in this effects, so a chromatographic analysis (HPLC) of the main monoamines present in the striatum, a region involved in memory and proper cognitive functioning, was performed. The results show that moderate beer intake does not show clear neuroprotective effects, but also not harmful on the brain monoaminergic systems and that the alcohol content does not interact with these effects.